Teler door de boomgaard

Trots op… de Noordoostpolder

Nog onontdekte pareltjes in het landschap, de mooiste boerenerven en de gezelligste adresjes voor een tussendoortje. De lezers van Landleven zijn trots op hun buitengebied en laten ons hun favoriete plekjes zien. In het aprilnummer vertelt Gesina Meurs over haar geliefde Noordoostpolder. Hier haar favoriete adresjes.

Gesina Meurs: "De voormalige Zuiderzee is nu al zo'n zeventig jaar geleden ingepolderd, toch kennen veel mensen de polder alleen omdat ze er weleens doorheen zijn gereden. Terwijl het hier prachtig is. En er valt zoveel te zien."

Landleven-tips Noordoostpolder

  • A: Museum Schokland: De museumgebouwen zijn bij de historische kerk te vinden. Het hele jaar geopend op vrijdag, zaterdag en zondag (m.u.v. 01-01 en 25-12); april t/m oktober van dinsdag t/m zondag. Openingstijden 11.00-17.00 uur, in juli en augustus 10.00-17.00 uur.
  • B: Tulpenfestival: op stepnop is van alles over het festival te vinden. Je kunt er verschillende routekaarten vinden en uitprinten. Tussen 17 april en 5 mei is de tulpen-autoroute bewegwijzerd. Een goed startpunt is de tulpenshowtuin waar de telers uit de polder meer dan 2.000 soorten tulpen laten zien. Tegenover de showtuin ligt het Tulpeninformatiecentrum. Adres: Wrakkenpad 2 in Creil.
  • C: De boerderijwinkel van Fruitboerderij Vink is van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur geopend. Adres: Zuiderringweg 13 II in Kraggenburg.
  • D: De start van het boomgaardpad vind je bij Fruitbedrijf Koning. Adres: Neushoornweg 15-II in Kraggenburg. De wandelroutes van 'Op de kuierlatten' kun je vinden op de site.
  • E: In dit bos zijn allerlei schaalmodellen te vinden van waterwerken. De havens van Rotterdam en Bangkok, maar ook bijvoorbeeld de Deltawerken zijn hier op schaal gebouwd en getest. Bezoekerscentrum Waterloopbos, Voorsterweg 36, Marknesse.
  • F: Startpunt vuurtorenpad: accommodatie 'De Vuurtoren', Blokzijlerweg 15, Marknesse.

Mooie tuinen die tijdens de bollenroute te bezoeken zijn:

Landleven fietsroutes

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken.
Prijs: € 8,95