Marie-Jose in de weide tussen de paarden

Trots op het Rijk van Nijmegen

Marie-José Mol woont tussen Maas en Waal. Ze geniet volop van de omgeving: het slootje achter het huis, de oude perenbomen langs het weggetje en de dijken die meegolven met de rivier door het groene landschap. Marie-José deelt hier een aantal van haar tips.

Marie-José Mol: "Als ik bezoekers mijn streek wil laten zien, is dat niet samen te vatten met een bezoek aan een gebouw of bezienswaardigheid. We liggen tussen de rivieren Maas en Waal en daardoor is het hier prachtig groen. Het landschap is weids, maar de dijken langs de rivier zorgen toch voor hoogteverschillen. Het landschap meandert in alle richtingen mee met de rivier. Het is hier ook nog echt landelijk en fijn rustig."

De tips van Marie-José:

  1. "Ik wandel graag rond Slot Doddendael. Het is een echt oud kasteeltje, al uit de veertiende eeuw. Het wordt nu vooral gebruikt voor feesten. Op het landgoed staan volop fruitbomen. Appels, peren, walnoten, kweeperen: het hangt hier in het najaar vol fruit. Van de opbrengst worden heerlijke jams en andere lekkernijen gemaakt, die te koop zijn in de landgoedwinkel. Ik kom ook graag bij de brasserie in de slotkelder van het kasteel." Brasserie en landgoedwinkel open van donderdag t/m zondag 12.00-15.30 en 17.30-21.30 uur.
  2. "De Beatrixmolen in Winssen is een beltmolen. Als er bovenin de molen een blauwe wimpel wappert, kan hij bezichtigd worden. Extra leuk is het om langs te komen tijdens de tweejaarlijkse molenfeesten. Een echt lokaal festijn, dat door iedereen in het dorp wordt gedragen. De molen is vanuit de wijde omgeving te zien en heeft me ook geïnspireerd tot deze aquarel."
  3. "Het dijkmagazijn is een van de plekken waar je goed bij de Waal kunt komen. Van oudsher werden hier de materialen voor dijkonderhoud opgeslagen. Dat gebeurt tegenwoordig centraal, maar het dijkmagazijn van Beuningen heeft een mooie nieuwe functie gekregen als centrum voor milieueducatie. Kort gezegd probeert Stichting Dijkmagazijn mensen naar buiten te lokken om van de natuur te genieten. Ze organiseert veldlessen voor kinderen en natuurworkshops voor volwassenen. Voor het pand staat de Beuningse liegbank, waar de oudere bewoners van Beuningen vroeger hun sterke verhalen vertelden."

Het hele artikel over Marie-José en het Rijk van Nijmegen vind je in Landleven 7, september 2015.

Hoe help ik de dieren in mijn tuin

Waarom houden vlinders van vinderstruiken?
Hoe maak ik van een klein tuintje een dierenparadijs?
Je leest het in dit leuke en inspirerende boek voor diervriendelijke tuinen.
Prijs: €24,95.