Klompen

VOC-klompen uit Beltrum

De afzet van de traditionele klomp loopt zienderogen terug. Dat dwingt klompenfabriek Nijhuis in het Achterhoekse Beltrum om innovatief te zijn. Bijvoorbeeld met VOC-klompen beschilderd in de geest van Rembrandt. In Landleven 1 van 2014 leest u het verhaal van de klompenmakers. Landleven mocht 10 paar van deze klompen verloten.

De klomp van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is door klompenfabriek Nijhuis gekoppeld aan de belangstelling die, door de verbouwing, voor het Rijksmuseum is ontstaan. Het museum kwam met zijn idee├źn naar Nijhuis toe.

Verder is het henneptouwtje rond de klomp geïnspireerd op het touw dat de klompendragers vroeger om de klomp trokken om het barsten te voorkomen. En het zijn 'spitsneusklompen', met spitse neuzen dus waarmee de vissers vroeger hun netten omhoog haalden.

Op de wreef van de klomp is een munt uit 1602 afgebeeld. De verf lijkt er op verschillende plaatsen op een natuurlijke manier door de broekspijpen afgeschuurd.

Nostalgieliefhebbers
"Je merkt dat de VOC-klomp niet zozeer aanslaat bij de traditionele klompendragers, maar wel bij mensen die van nostalgie houden", aldus Jet Klunder van de klompenfabriek. "In een aparte doos is het een leuk relatiegeschenk om mee te nemen naar het buitenland, maar bij toeristen is het best moeilijk om de meerwaarde van deze duurdere klompen aan te tonen. Het informatieboekje dat erbij zit heeft maar een beperkt effect. Een normale souvenirklomp is toch fel gekleurd met molentjes en tulpen."

Lees het verhaal van de mensen achter klompenfabriek Nijhuis in Landleven nummer 1 van 2014. Je kunt de klompen van Nijhuis vinden op www.woodenshoes.com

Special natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!