Keukengerei op tafel

Herinneringen aan vroeger in Keukengereimuseum

De schuur van Frans Jansen lijkt op een uitdragerij - of beter gezegd een ‘indragerij’, want een groot deel van de voorwerpen in dit Keukengereimuseum is geschonken. Bijvoorbeeld het aardappelschilmesje dat na vijftig jaar trouwe dienst, toen de bezitster naar een verzorgingscentrum ging, naar het museum mocht. Dingen met een verhaal. Maar Frans spaart ook gewoon spul dat menigeen nog kent uit zijn of haar jeugd.

Zoals deze kersenontpitter uit de jaren 50. Frans Jansen: "De kersenontpitter was een leuk hebbedingetje voor welgestelde mensen, maar een volstrekt overbodige luxe. Ieder ander spuugde de pitten gewoon uit."

De ontpitter kan twee kersen tegelijk aan, er is ook een hulpstuk bij voor pruimen. Het principe is gelijk: een pen drukt de pit uit het vruchtvlees. "Het werkt goed, behalve als de kers te rijp is, want dan druk je de hele kers erdoor."

In Landleven 2 van 2014 zie je een hele serie voorwerpen van vroeger uit de collectie van Frans. Wil je deze en andere voorwerpen in het echt zien? Van 1 april tot 1 oktober, elke dinsdag en donderdag, is het kleine keukengereimuseum van Frans Jansen geopend. Museum is overigens een groot woord voor een ruimte vol nostalgische spullen. Frans geeft ook lezingen voor verenigingen en in zorgcentra. Je  vindt het museum aan de Kleistraat 5a, 8121 RG Olst, tel. 0570 - 56 12 33, www.keukengereimuseum.com

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.