Hans Bulder: Met Passie en Penseel

Hans Bulder: Met Passie en Penseel

In zijn boek ‘met passie en penseel’ sleept Hans Bulder (69) je mee in zijn ongekende liefde voor de natuur. Ook lees je interessante stukjes achtergrond informatie over een aantal van zijn werken. Maar waar komt zijn passie voor wilde dieren vandaan? En wat moet je absoluut wel of niet doen als je op pad gaat op zoek naar wilde dieren? Hans geeft je graag wat tips!

Zijn passie voor wild en natuur begon op zeer jonge leeftijd. Toen hij ongeveer 8 jaar was, was hij al geïnteresseerd in de natuur rondom Apeldoorn. De vader van zijn beste vriend nam de jongens mee de natuur in om wild te spotten en zo leerde Hans hoe je van de natuur moest houden. “Hier heb ik hele mooie herinneringen aan.”
 
Edelherten, reeën, wilde zwijnen en vossen boeien Hans mateloos en observeert hij graag. “Elke ontmoeting met deze dieren is voor mij nog steeds een feestje. Edelherten hebben iets majestueus hoe ze zich bewegen en uitstralen. Wilde reeën hebben iets prinselijks, vooral als ze je strak aankijken. Wilde zwijnen zijn voor mij de nozems in het bos, hoe ze de boel op de kop zetten en ruziën met elkaar. Vossen zijn zo boeiend omdat je ze zelden te zien krijgt in het bos of veld. Het bijzondere is dat al deze soorten ongelofelijk interessant zijn: hoe ze leven, waar ze leven en hun gedragingen.” Door veel op pad te gaan en het wild te observeren komt Hans op verschillende locaties.
 
46 jaar geleden besloot Hans de dieren te gaan schilderen, “want hoe gaaf is het om de dieren te gaan schilderen waar je veel belangstelling voor had in je jeugd?!” Het schilderen moest zich bij Hans ontwikkelen. Langzaam merkte hij dat het hem steeds beter afging. De dieren die op de schilderijen van Hans te zien zijn heeft hij allemaal persoonlijk ontmoet. Hierdoor heeft hij hun karakter vertaalt op het doek.
 

Hans geeft graag een aantal schilder tips:

  • Ga je verdiepen in de onderwerpen die je graag wilt schilderen en probeer alles van te weten. Dit om je eigen schilderij levend te maken.
  • Leer van dag 1 meteen met de beste materialen te werken. Dit om de materie goed in de vingers te krijgen. Goedkope verf is totaal iets ander dan kostbare verf.
  • Blijf in jezelf geloven en laat je niet beïnvloeden door anderen, dit om groei en verwarring te voorkomen.
  • Probeer niet constant aan geld te denken, kwaliteit staat voorop en het zal zichzelf later wel gaan uitbetalen. 

“Mensen die alleen maar een wandeling maken en zich wat luidruchtig gedragen zullen van al het moois weinig ervaren.” Als je het wild tegen het lijf wilt lopen begin je jouw wandeling in de vroege ochtend of late avond. Ga met donkere kleren, zonder glimmers en het liefst groene tinten, het veld in en wandel heel rustig. Kijk niet alleen van je af, maar ook de verte in en op de grond. “Tijdens mijn wandelingen kan ik op de grond aflezen wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. In het zand vind je vaak de prentafdrukken van het wild. Ook kan je goed de wissels zien die het wild gebruiken om zich door het veld te begeven. Wissels zijn dunne paadjes in de vegetatie.” Verder is het van belang om eventuele uitwerpselen te bekijken. “Hieraan kan je veel aflezen. Hoe vers is het en van welk dier is het? Er is nog veel meer waar je op kunt letten en dat maakt het zo ongelofelijk boeiend.”


Geerte Vierwind
Door
Geerte Vierwind

Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.