Monumentale boerderij in Overberg alsnog bewaard

Monumentale boerderij in Overberg alsnog bewaard

Voor Trude en Johan Davelaar begonnen aan de verbouwing van hun monumentale boerderij in Overberg, zochten ze volop ervaringsdeskundigen op. De grootste ergernissen, fouten en inzichten van andere verbouwers zorgden ervoor dat ze hun verbouwing vrijwel zonder teleurstellingen en tegenslagen door wisten te komen. “Andermans valkuilen zijn enorm leerzaam. Die gesprekken hebben ons veel ellende bespaard.”

Boerderij ‘De Hucht’

Boerderij ‘De Hucht’ van Trude en Johan Davelaar uit Overberg was op papier eigenlijk al gesloopt. Compleet met een sloopverklaring was het pand in handen van een woningbouwvereniging, die er appartementen had gepland. De Historische Commissie Overberg wist de sloopvergunning teruggedraaid te krijgen en daarmee de boerderij als monument te bewaren. Een geluk voor Overberg, dat volgens de overlevering met de bouw van deze boerderij in 1663 ontstond en er nu nog van kan genieten. En een geluk voor Trude en Johan, die op deze plek hun droomhuis wisten te realiseren. “Eigenlijk wilde ik niet eens bij dit huis gaan kijken”, geeft Trude toe. “Johan komt uit Overberg, maar wij woonden in het naastgelegen Veenendaal en wilde daar helemaal niet weg. Hij wist me toch over te halen om te gaan kijken naar deze boerderij, dat vlakbij het huis staat waar zijn vader is opgegroeid. Toen ik het bakhuisje zag staan, besefte ik dat het toch perfect voor ons was. We wilden graag een time-out plek voor tieners realiseren en het bakhuisje paste precies in onze plannen.”

woonkamer met aan de rechterkant een bank
Het houten gebint is nieuw nagemaakt door een timmerman die nog door de opa van Johan is opgeleid. “Er zit geen schroef in, maar het is ijzersterk.”

Valkuilen

Er moest wel wat werk verzet worden voor het bakhuisje geschikt was als time-outplek voor tieners die het thuis even moeilijk hebben. Ook het woonhuis kon flink wat liefde en aandacht gebruiken. “De buitenmuren zijn blijven staan, verder hebben we alles aangepakt”, vertelt Johan. Daarbij gingen ze volop op zoek naar tips en ervaringen van andere verbouwers. Het stel had zelf al de nodige ervaring met opknappen. Toch wisten ze dat valkuilen het best te vermijden zijn door andermans kennis en ervaring te gebruiken. Johan: “In Landleven lazen we met veel plezier de verhalen over andere boerderijen. Het liefst belden we die mensen vervolgens op, om er zo mogelijk zelf langs te gaan. Door hun verbouwwerk te bekijken en ze te vragen wat ze achteraf graag anders hadden gedaan, konden we leren van hun fouten. Jarenlange strijd met de gemeente over de kleuren op het huis? Grote glaspartijen die voor veel licht moesten zorgen, maar die in de praktijk niet functioneerden? Voor hen was het een ergernis, voor ons was het leerzaam. Ook hun adviezen waren vaak heel nuttig. Het advies om nooit te besparen op deskundigheid bijvoorbeeld heeft ons veel tijd en dubbel werk bespaard. Een interieurarchitect die meedenkt over welke kleuren bij de boerderij passen levert niet alleen een mooi eindresultaat op, het voorkomt ook dat je de boel nog eens moet overschilderen omdat het niet naar je zin is. We hebben kalkverf op de muren zitten die je in diverse lagen aanbrengt. Reken maar dat het dan belangrijk is dat je geen twee keer aan de slag hoeft!”

De houten keuken rondom het grote Aga-fornuis
De houten keuken is rondom het grote Aga-fornuis gebouwd.

De grijze trap naar boven
Johans ene broer deed een groot deel van de verbouwing met zijn bouwbedrijf, zijn andere broer deed alle metaalbewerking, zoals deze trapstijlen. “We hebben heel veel aan onze familie gehad tijdens de

“De tips en ideeën die je daar opdoet, zijn onbetaalbaar.”

Onbetaalbaar

Een andere verbouwtip van het echtpaar is: koop lokaal. “Het schakelt snel en makkelijk en lokaal vind je meer goodwill. Mond-tot-mondreclame is lokaal nog belangrijk, dus de kwaliteit is vaak beter. Bovendien steun je zo je ‘buren’.” Wonen op de bouwplaats leverde ook veel voordelen. “We begonnen en eindigden elke dag met overleg. Dat zorgde voor snelheid en vertrouwen.” En ze raden aan met kleine ondernemers te werken. “Die zijn creatief en denken goed mee.” En natuurlijk raden ze iedereen aan om net als zij op zoek te gaan naar verbouwers met ervaring. “De tips en ideeën die je daar opdoet, zijn onbetaalbaar.”


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.