
Tuinquiche
Deze tuinquiche is perfect om wat laatste restjes groente in te verwerken. In dit recept worden snijbiet, prei en broccoli gebruikt, maar u kunt deze ook vervangen door andere groenten die u voor handen hebt. Bijvoorbeeld spinazie, een handje sperziebonen, roosjes bloemkool of fijngesneden venkel.
Ingrediƫnten voor de tuinquiche:
Voor het deeg:
- 250 g bloem
- 150 g koude roomboter, in stukjes gesneden
- snufje zout
- 1 ei, geklopt
- scheutje melk
Voor de vulling:
- scheut olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- paar takjes tijm
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 4 stengels snijbiet, in repen gesneden
- 1 kleine prei, gewassen en fijngesneden
- handjevol broccoliroosjes
- bosje dille, fijngehakt
- bosje peterselie, fijngehakt
- paar takjes oregano, fijngehakt
- 3 eieren
- 2 dl volle melk
- 75 g belegen geraspte kaas
- zout en versgemalen zwarte peper
- eetbare bloemen ter decoratie, bijv. Oost-Indische kers of dillebloemen
Zo maak je de tuinquiche:
- Verwarm de oven op 200 graden. Meng het zout en de klontjes boter door de bloem en snijd met twee messen tot een kruimelig geheel. Voeg het geklopte ei toe en kneed, met een scheutje melk, snel tot een deeg. Laat het deeg een half uur afgedekt in de koelkast rusten.
- Bekleed de bodem van een springvorm (diameter 24 centimeter) met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de springvorm met het deeg, prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bedek het deeg met een nieuw vel bakpapier. Doe daar een vulling in van droge bonen of rijst om zo de bodem voor te bakken. Bak de bodem in de voorverwarmde oven acht minuten. Verwijder het bakpapier met de blindvulling en zet de bodem weer terug in de oven. Bak nog eens twee minuten. Verlaag de temperatuur naar 180 graden.
- Doe een scheut olijfolie in de pan, voeg de gesnipperde ui, een snuf zout en de takjes tijm toe en fruit zo de ui vijf minuten zachtjes. Voeg de rest van de groente toe en laat een minuut of tien zachtjes mee fruiten. Roer af en toe. Voeg als laatste het grootste deel van de kruiden toe en laat ook even meebakken. Daarna moet het mengsel wat afkoelen.
- Klop de eieren door de melk. Schep er het grootste deel van de geraspte kaas door; bewaar een beetje om over de quiche te strooien. Breng op smaak met zout en peper. Schep de afgekoelde groenten erdoor, doe alles in de voorgebakken deegbodem en bestrooi met de overgebleven kaas.
Bakken
Bak de quiche dertig tot veertig minuten in de oven totdat de vulling gestold en gerezen is en de bovenkant bruin is geworden. Haal de quiche uit de oven, laat iets afkoelen en strooi er de achtergehouden kruiden en eetbare bloemen over.
Meer recepten
In september komt de lekkerste oogst uit de tuin: bietjes, tomaten, verse kruiden en eetbare bloemen. Met de recepten uit Landleven september maakt u er een heus feestmaal van! Wat dacht u bijvoorbeeld van rodebietenrelish, veelzijdige groentesoep of snelle groentestoof met linzen? Bestel Landleven september nu online.
Tekst en fotografie Anna Rubingh
Bewerking Klaske Bakker