Plaattaart met courgette en ricotta

Plaattaart met courgette en ricotta

Ben je op zoek naar een lekker plaattaart recept? Wat dacht je van plaattaart met courgette en ricotta? Een echte aanrader hoor!

Dit heb je nodig voor plaattaart:

  • 2 courgettes    
  • zout    
  • olijfolie     
  • 250 g ricotta    
  • versgemalen peper    
  • sap en rasp van ½ citroen    
  • bosje basilicum, grof gehakt    
  • 1 pakje bladerdeeg (diepvries)    
  • 1 ei   
  •  klein handjevol geraspte oude kaas

Zo maak je de plaattaart:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de courgettes en snijd ze in de lengte in hele dunne plakken. Doe ze in een kom en bestrooi met zout, voeg een scheut olijfolie toe en meng alles. Schep de ricotta in een andere kom, voeg een snuf zout, versgemalen peper, citroensap en -rasp en de gehakte basilicum toe. Meng alles goed. Houd een beetje basilicum achter ter garnering.

Laat de plakjes bladerdeeg iets ontdooien en leg ze op elkaar (zonder plasticjes). Rol uit tot een rechthoek van ongeveer 25 bij 35 centimeter. Leg deze plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een lichte inkeping rondom op ongeveer 1,5 centimeter van de rand. Zo hebt u na het bakken een mooie rand om de plaattaart. Bestrijk de rand met het losgeklopte ei.

Bestrijk het bladerdeeg binnen de inkeping met de ricottamix en leg er in de lengte de plakken courgette op. Ze mogen elkaar overlappen. Bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de plaattaart in ongeveer dertig minuten gaar tot hij mooi goudbruin is. Bestrooi met de achtergehouden basilicum.

Nog meer courgette recepten


Probeer ook eens courgette-ovenschotel met tomatensaus en mozzarella of courgettecake met olijfolie en walnoot! Nog meer courgette recepten vind je in Landleven juli. Die editie kun je online bestellen.

Tekst & fotografie: Anna Rubingh