
Mechelse koekoek maakt comeback
De Mechelse koekoek had al faam in sterrenkeukens lang voor de nu zo gewilde poule de bresse haar entree maakte. Maar de commercieel interessantere rassen verdrongen hem. De Mechelse koekoek liet zich nu eenmaal niet als mest-kuiken in een recordtijd naar een plofgewicht kweken. Diezelfde koekoek is in smaak nog altijd onovertroffen. En wie liever een sympathieke kip ziet scharrelen dan er een bereidt in de pan, die heeft aan de Mechelse koekoek een prachtig, rustig dier dat om de dag een eitje legt.
Hij mag dan nu als installateur de kost verdienen, Paul Tiemessen (58) uit Maarheeze heeft als boerenzoon nog altijd liefde voor dieren. Vandaar dat hij en zijn echtgenote Jolanda naar wat levendigheid voor achter het huis zochten. Kippen moesten het zijn. Een flinke ren van dertig bij dertig meter en een nachthok dat in zes compartimenten is op te delen, huisvest nu een bonte mix van diverse hoenderrassen en alhoewel de brahma’s Pauls favoriet zijn, schuren de Mechelse koekoeken hier dicht tegenaan.
Uiterlijk Mechelse koekoek
‘Koekoek’ slaat op de meest typische kleurslag van dit hoen: zwart met wit-grijsachtige banden. De koekoek is verwant aan de brahma en dat is onder andere te zien aan de pootbevedering. “Het is een fijne, rustige kip en dat is hier met kleine kinderen belangrijk. We willen grotere kippen vanwege de roofvogels die in de omgeving zitten.” Met een stevige Mechelse koekoek van vier tot vijf kilo gaat een havik niet aan de haal.
Selectie
Als liefhebber gaat Paul niet met zijn dieren naar de tentoonstelling en hij verdiept zich evenmin in de standaard van het ras. Simpel: “Wat jij mooi vindt, vind ik misschien niet mooi. Ik selecteer mijn kippen op vorm, dat ze een mooie lijn hebben, een mooie kam hebben en gezond zijn.”
Dubbeldoelkip
Voor Paul is het Mechels hoen vooral een dubbeldoelkip, omdat hij en zijn vrouw er graag een eitje van rapen. Van origine is het een zuiver vleesras, en hoewel Paul er niet over peinst om ze zelf te slachten, is dat ook voor hem een voordeel. “Als je kuikens uitbroedt is de helft hanen en wat gebeurt daarmee? Het is niet leuk als je daar mee blijft zitten. Bij een brahma heb je heel veel veren en geen vlees, terwijl een Mechelse koekoek een delicatesse is. Er is veel vraag naar hanen.”
Historie Mechelse koekoek
In Landleven mei lees je het volledige artikel over de Mechelse koekoek. Hier wordt onder meer uitgebreid ingegaan op de historie van het ras.
Fotografie Theo Tangelder
Mario Broekhuis is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor alles wat er inhoudelijk onder de vlag van Landleven gebeurt. Hij bewaakt de formule. Bezoekers van de evenementen van Landleven kennen zijn stem als omroeper. En menigeen herkent hem ook als de schrijver van ‘dat stukje’ voorin in het blad. Maar wie goed oplet komt zijn naam vaker tegen als auteur van artikelen. Mario is een echt buitenmens.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."