Rozen snoeien en bemesten
Bij Ine en Paul Kamphuis spelen rozen een hoofdrol in de tuin. In maart oogt hun Twentse tuin nog leeg, maar is het voor het echtpaar al volop rozentijd. De basis voor de uitbundige bloei in juni wordt namelijk al in het vroege voorjaar gelegd. Leer van de maartse rozenverzorgingstips van Ine en Paul.
In het najaar hebben we al de basis gelegd, door alle rozenstruiken tot kniehoogte af te snoeien. Daarbij is het niet nodig om heel secuur te werk te gaan. In maart passen we vormsnoei toe.
Pauls snoeitips
Struikrozen: “Verwijder dood hout en kruisende takken. Dunne scheuten worden nooit sterk, dus ook wegknippen. Kies voor het gestel de vijf sterkste takken. Die zijn te herkennen aan de knoppen die al mooi uitlopen. Knip de zijtakken van dit gestel op ongeveer drie ogen af, een halve centimeter boven een naar buiten gericht oog onder een schuine hoek, zodat het hoogste punt boven het oog zit.”
Stamrozen: “Bij stamrozen snoeien we ongeveer hetzelfde, al mogen hier meer takken blijven staan.”
Lei- of klimrozen: “Bij klimrozen knippen we in de eerste twee jaar alleen beschadigde takken af. Zijn de gesteltakken erg lang, dan knip je er een stuk af tot de gewenste hoogte. Snoei alle zijtakken van de geselecteerde gesteltakken af op drie tot vijf centimeter of één tot drie ogen (het laatste is een buitenoog). Hele dunne takjes knip je helemaal af.”
Hieronder vind je een handig filmpje over het snoeien van klimrozen, van Rozenkwekerij Belle Epoque.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.