Installeer een regenton
Een mooie klus voor deze tijd van het jaar: een regenton installeren. Het water dat je hiermee opvangt tijdens druilerige dagen, bewaar je voor perioden van droogte.
Het voordeel van een volle houten regenton is dat die in de winter niet snel kapot vriest, zoals een kunststof exemplaar. Je hoeft hem dus niet leeg te maken voor het gaat vriezen.
Een regenton kun je plaatsten op een sokkel en aansluiten op de regenwaterafvoer. Een aantal tips lees je hier.
- een eikenhouten ton hoeft niet met verf of beits te worden behandeld. Met lijnolie kun je voorkomen dat de ton vergrijst, als je dat wilt.
- om te voorkomen dat de ton overloopt, kun je een vulsysteem plaatsen, een vulautomaat of een regenwaterklep.
- kies je voor een vulautomaat, plaats dan ook een gootrooster in de dakgoot, om verstopping door bladeren en dergelijke te voorkomen
- monteer de regenton-vulautomaat niet te hoog. Anders bereikt het water eerder de rand van de ton dan de bovenzijde van het overloopsysteem.
- Probeer voor je de tapkraan plaatst, of je emmer en gieter eronder passen.
Een deksel plaatsen is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Muggen en vliegen leggen anders hun larven in het stilstaande water. In een open ton kun je eventueel een laagje olie op het water gieten, of er wat goudvissen in laten rondzwemmen.
Hieronder zie je in 16 stappen hoe je een regenton kan installeren.
Stap 1
Eerst moet er een eenvoudige sokkel voor de ton worden gemaakt. Zaag uit een eiken plank twee gelijke stukken van 64 cm, 6 cm langer dan de diameter van de ton. In het midden van de stukken hout zaag je twee gleuven, precies tot halverwege en zo breed als het hout zelf dik is. De twee stukken kunnen nu kruiselings in elkaar worden geschoven. Omdat de ondergrond wat afloopt, zaag je de beide delen iets schuin af.
Stap 2
De ton wordt tijdelijk op de voet gezet om de hoogte van de regenwaterklep te bepalen. Deze moet, zonder door de rand te worden gehinderd, volledig kunnen worden geopend. Alleen dan kan het regenwater vlot wegstromen. Terwijl een regenwaterklep een stukje boven de ton moet worden gemonteerd, dient een vulautomaat zo’n 10 tot 15 centimeter onder de rand van de ton te worden geplaatst. Alleen dan kan het water, wanneer de ton vol is, via het vulpijpje terugvloeien.
Stap 3
Nu de ton toch op zijn plek staat, kan je meteen de hoogte van de tapkraan bepalen. Een emmer en een gieter moeten er makkelijk onder passen.
Stap 4
Met een grote houtboor, diameter 30 mm, boor je het gat voor de houten kraan.
Stap 5
Omdat de houten kraan taps toeloopt, is één ferme stoot met de muis van de hand voldoende om de kraan muurvast in het gat te krijgen.
Stap 6
Omdat we in ons geval voor een regenwaterklep in plaats van een vulautomaat kiezen, willen we graag een los deksel met vulopening op de ton hebben. Haal de ton daarom weer van zijn sokkel en begin met het verwijderen van de spijkertjes van de bovenste drie hoepels. Bewaar de spijkertjes zorgvuldig, ze zijn straks immers weer nodig.
Stap 7
Daarna tik je de hoepels voorzichtig omhoog, tot ze geheel van de ton kunnen worden genomen. Nu moeten met enkele voorzichtige tikken de duigen wat naar buiten worden gewerkt, zodat het ‘deksel’ los in de opening komt te zitten.
Stap 8
Het deksel laat zich na enig klop- en tikwerk makkelijk naar binnen werken, waarna het geheel, een kwartslag gedraaid, uit de ton kan worden genomen.
Stap 9
Nu is het zaak de hoepels weer om de ton te plaatsen, voordat de duigen al te zeer van hun ‘vrijheid’ zijn gaan genieten en niet meer terug in het gelid willen. Hierbij komen de eerder bewaarde spijkertjes goed van pas.
Stap 10
Omdat het deksel uit losse latten bestaat, hooguit met enkele krammen bijeengehouden, moet het aan de onderzijde een degelijke houten ‘klamp’ krijgen.
Stap 11
Uit de losse pols teken je op een klos grenenhout een elegante handgreep.
Stap 12
Met de decoupeerzaag zaag je de handgreep uit en met een stuk grof schuurpapier werk je de greep af.
Stap 13
Door de hangreep nu van onderen met enkele lange hoetschroeven vast te schroeven, in het deksel zijn eerst gaatjes geboord, kan de handgreep ‘blind’ worden vastgezet.
Stap 14
Zoek de eerder gemaakte markeringen op de regenpijp op en trek deze rondom door. Daarna haal je de regenpijp van de muur om deze met een ijzerzaag op de juiste plaatsen door te zagen. Zet tijdens het zagen geen druk op de zaag, maar laat deze zelf ‘het werk doen’. Een regenpijp is van betrekkelijk dun materiaal en wanneer er druk wordt uitgeoefend zal de zaag snel schuin weglopen.
Stap 15
Nu kan het geheel weer worden opgebouwd en met de bestaande muurbeugels aan de gevel worden vastgezet.
Stap 16
De ton kan op z’n sokkel worden geplaatst en nu hoeft alleen de juiste plaats en grootte van de vulopening te worden bepaald. Leg daarvoor het deksel op de ton, op zo’n manier dat de naden van de latten haaks ten opzichte van de regenpijp lopen. Teken nu de gewenste opening af en gebruik daarbij bijvoorbeeld een verfblik om een mooie ronding te krijgen. Een passer kan natuurlijk ook. Houd er bij het bepalen van de grootte rekening mee dat het water straks met enige kracht van de klep zal stromen. Gebruik ook nu weer de decoupeerzaag en werk de opening af met een stuk grof schuurpapier of een (half)ronde houtvijl.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.