Binnen voorzaaien: 10 tips

Binnen voorzaaien: 10 tips

Landleven geeft 10 tips voor als je binnen wilt voorzaaien. Bijvoorbeeld om in de zomer de mooiste zelfgekweekte bloemen in de tuin te hebben. Of om straks een voorsprong te hebben in de moestuin, met groentes waarvoor het buiten nog te koud is.

  1. Gebruik geen tuingrond of oude potgrond. Hierin zitten allerlei ongewenste zaden en ziektekiemen waarmee zaailingen moeten concurreren. Zaai- en stekgrond, kant en klaar te koop, is steriel, zeer fijn en regelmatig van structuur.
  2. Zorg voor schone potten. Je kunt ook zaaien in closetrolletjes of eierdoosjes. Deze kun je straks in hun geheel uitplanten.
  3. Beschrijf labels of wasknijpers met een watervaste stift of potlood, vermeld naam en zaaidatum.
  4. Zet de gevulde potjes in kratten of kisten, zodat ze makkelijk verplaatsbaar zijn.
  5. Kijk op de verpakking of je met een lichtkiemer te maken hebt. Deze zaden dek je niet of nauwelijks af met grond. Vuistregel: veel kruiden zijn lichtkiemers, veel groenten donkerkiemers.
  6. Geef vers water om schimmelziekten te voorkomen.
  7. Dek de potjes eventueel af met huishoudfolie om het vocht vast te houden. Wel regelmatig luchten en verwijderen zodra de zaailingen boven staan.
  8. Sluit gebruikte zaadzakjes af met een paperclip of elastiekje om kiemkracht te behouden en bewaar ze in een luchtdichte trommel op een koele plek, dan kun je later nog eens zaaien.
  9. Zet de potten op een lichte plek, op de vensterbank of in de kas. Geef regelmatig water.
  10. Zodra de zaailingen een paar echte blaadjes hebben kun je ze voorzichtig overzetten in een eigen potje en ze verder opkweken tot ze half mei naar buiten kunnen.

Voorkiemen

Harde zaden, bijvoorbeeld die van pronkerwt (Lathyrus odoratus) en Oost-Indische kers (Tropaeolum major), kun je voorkiemen. Hiermee verkort je de kiemtijd in pot met enkele dagen. Bovendien kun je het begin van het kiemproces, dat normaal gesproken in de aarde plaatsvindt, volgen.

Werkwijze: 

  1. Schuur de zaden licht op over een stukje fijn schuurpapier.
  2. Week de zaden een nacht in een kopje warm water.
  3. Leg drie lagen nat keukenpapier op een bord of in een bakje. 
  4. Verdeel het zaad over het papier.
  5. Dek het geheel af met nog drie lagen nat keukenpapier.
  6. Houd vochtig en controleer dagelijks door voorzichtig het papier op te lichten.
  7. Plant de ontkiemde zaden in potten met potgrond. Ga hierbij voorzichtig te werk, het zichtbare kiemworteltje mag niet afbreken.

Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.