Weetjes over het sneeuwklokje
Januari en februari zijn de maanden van de sneeuwklokjes. Voor iedereen die uitkijkt naar het voorjaar geven ze alvast een sprankje lentebloei. Hier vind je alle weetjes over dit eigenwijze bolgewasje.
- De wetenschappelijke naam Galanthus nivalis is afgeleid van de Griekse woorden ‘gala’, dat melk betekent, en ‘anthos’, dat staat voor bloem; nivalis (Latijn) betekent sneeuw.
- Er bestaan negentien soorten sneeuwklokjes en er zijn meer dan vijfhonderd cultivars bekend.
- Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, (opnieuw) ontwaken en lenteverwachting.
- Een van de vele volksnamen is ‘vroegopjes’.
- Sneeuwklokjes zijn giftig, zowel blad, bloem als bol.
- Naast het bolgewasje bestaat ook de sneeuwklokjesboom (Halesia carolina); deze bloeit echter pas vanaf half april met bloempjes die inderdaad op sneeuwklokjes lijken.
- Als een sneeuwklokje zich op een plek goed voelt, wordt een bolletje al snel twee bolletjes en zo kan na verloop van tijd een mooi wit tapijt van tere bloemetjes ontstaan.
- Een vrij onbekende manier om meer sneeuwklokjes op het erf te krijgen, is door zaaien.
- Als de groene zaaddozen geel worden, iets opengaan en de steeltjes naar de grond buigen, wordt het tijd om te verzamelen. Zaai meteen en direct in de grond.
- In de natuur helpen mieren een handje bij het verspreiden van sneeuwklokjes. Aan het zaad zit een ‘mierenbroodje’: een wit, zoet uitgroeisel dat mieren graag aan hun larven voeren.
- Je kunt de pollen ook vermeerderen door ze te delen.
- Geef sneeuwklokjes een plek waar ze in het voorjaar volop in de zon staan, maar de rest van het jaar in de schaduw. Een plek onder bomen of struikgewas is voor de bolletjes vaak ideaal.
- Sneeuwklokjes maken maar kleine bolletjes, die snel uitdrogen. Plant daarom geen bollen in het najaar, maar koop dit bolgewasje ‘in het groen’. Bij voorkeur net na de bloei zet je de hele pol op de gewenste plek.
- Sneeuwklokjes houden van een ‘rustige plek’. In de border zul je de grond regelmatig bewerken. Het sneeuwklokje staat liever op een plek waar je niet hoeft te graven of schoffelen.
- Als je sneeuwklokjes in het gras wilt zetten, kies dan ook een plek met voorjaarszon en zomerschaduw, het liefst een plekje in een niet te dichte grasmat.
- Laat het loof na de bloei staan tot het afsterft. Het gewasje haalt kracht uit het groen en zo heb je meer kans dat de bollen zich zullen handhaven en vermeerderen.
- Op diverse plaatsen worden sneeuwklokjesgala’s georganiseerd, waar je sneeuwklokjes kunt zien en soms ook kopen. De data vind je in de agenda van de Landleven-editie van januari.
Sneeuwklokjes zijn gemakkelijk te vermeerderen door polletjes te delen. Foto’s: Otto Kalkhoven
Zaaddozen van het sneeuwklokje. Door het rijpe zaad weer uit te zaaien, kun je ook meer sneeuwklokjes krijgen.
Zaailingen van sneeuwklokjes.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.