Huismiddeltjes uit de moestuin

Huismiddeltjes uit de moestuin

Moestuinexpert Diana Stek zoekt in haar tuin het liefst een natuurlijk evenwicht waarbij ze niet hoeft in te grijpen. Maar als het toch te gek wordt, weet ze met ingrediënten uit de tuin en uit haar keukenkastjes opkikkers voor de planten te brouwen en afschrikkers voor de insecten.

Knoflookextract

Werking: tegen luizen en spintmijt

Nodig: 1 grote knoflookbol, 1 liter (liefst regen)water, 1 eetlepel groene zeep, 1 eetlepel plantaardige olie

Zo ga je te werk: Snijd de knoflookbol in stukjes. Gebruik niet alleen de gepelde tenen, maar indien mogelijk ook de stengel en de vliesjes. Verhit het water tot kokendheet en giet het over de knoflook. Los de zeep op in het mengsel en meng de olie erdoor. Laat het 24 tot 48 uur trekken. Zeef en bewaar het in een afsluitbare fles. Het extract is enkele weken op een koele donkere plaats te bewaren. 

Gebruik: Vernevel onverdund op, onder en tussen de bladeren. Herhaal dit twee keer per week, tot de plaag over is. Pas daarbij op dat u geen nuttige insecten als vlinders, hommels, bijen en lieveheersbeestjes raakt. 
 

Rabarberbladextract

Werking: tegen luizen, rupsen, witte vlieg, koolvlieg

Nodig: 1 kilo rabarberblad, 1 eetlepel zachte zeep, 2 liter (liefst regen)water, 1 eetlepel plantaardige olie

Zo ga je te werk: Snijd het blad in repen. Kook het twintig minuten in twee liter water. Voeg de zeep en de olie toe als het water nog warm is. Laat het mengsel afkoelen en zeef het. Bewaar het extract in een afsluitbare fles op een koele, donkere plek. Afhankelijk van de temperatuur van de bewaarplaats is het zo’n vier tot acht weken te bewaren.

Gebruik: Verdun het extract in een verhouding 1:4. Vernevel het over aangetaste planten op bewolkte dagen. Herhaal twee keer per week tot de plaag voorbij is. Pas daarbij op dat je geen nuttige insecten als vlinders, hommels, bijen en lieveheersbeestjes raakt. 
 

Brandnetelgier

Werking: plantversterkend en stikstofleverancier

Nodig: 1 kilo jonge brandnetels, 10 liter (liefst regen)water

Zo ga je te werk: Zet de brandnetels onder water in een emmer. Laat twee weken lang staan. Dagelijks omroeren. Het mengsel gaat stinken, dus zet het op een plek waar je weinig komt. Na twee weken zeven. 

Gebruik: Gebruik de gier in een verhouding van 1:10. Giet het bij de stengel en niet op het blad, want het kan bladverbranding veroorzaken. Liefst niet toepassen op droge grond, maar vooraf vast water geven. Ongeveer eens per maand te gebruiken op gulzige vruchtplanten, kool en bladplanten. Dit recept is ook gebruiken voor smeerwortelgier, waarbij de brandnetels worden vervangen door smeerwortel. Gebruik het voor planten die veel behoefte hebben aan kali, zoals aardappelen, uien en kool. 
 

Heermoesgier

Werking: Plantversterkend en preventief tegen luis

Nodig: 1 kilo heermoes, 10 liter (liefst regen)water

Zo ga je te werk: Zet de heermoes onder water. Laat tien tot twintig dagen staan, roer bij voorkeur dagelijks. Zeef voor gebruik. 

Gebruik: Gebruik de gier in een verhouding van 1:10 als meststof. Giet het bij de stengel en niet op het blad, want het kan bladverbranding veroorzaken. Vernevel de gier over luisgevoelige planten als preventie tegen aantasting van luis en meeldauw. Het vormt een beschermend laagje over de plant. 
 


Diana Stek
Door
Diana Stek

Moestuinexpert Diana Stek zoekt in haar tuin het liefst een natuurlijk evenwicht waarbij zij niet hoeft in te grijpen. Maar als het te gek wordt, weet zij met ingrediënten uit de tuin en uit haar keukenkastjes opkikkers voor de planten te brouwen of afschrikkers voor insecten.