Heleno’s kleurige en geurige kruiden

Heleno’s kleurige en geurige kruiden

Ze had zich wel veertig jaar eerder willen verdiepen in de wereld van kruiden. In haar tuin laat Helen Otting bezoekers kennismaken met de kracht van kruiden. “In deze tuin mag je overal aankomen.” Door hen te laten ruiken, voelen en proeven. Haar missie: kruiden weer terugbrengen in het dagelijks leven.

Helens kruidentuin is ingedeeld in vier kamers: keukenkruiden, medicinale kruiden, geurkruiden en verfkruiden. “Ik heb het met opzet heel breed gehouden. Veel kruidentuinen zijn op een segment gericht, maar ik wil juist alle facetten kunnen laten zien, ruiken en voelen. Ik vind het belangrijk dat kruiden weer terugkomen in het dagelijks leven. Bij veel mensen is de kennis over hoe kruiden kunnen worden toegepast jammer genoeg verdwenen. Kruiden zijn zo’n mooi product van moeder natuur.”

“Verse thee van goudsbloem en citroenverbena

is niet alleen lekker, maar ook heel mooi”

Medicinale tuin, kruiden wassen

Geur van vroeger

De kennis waar welk kruid precies voor ingezet kan worden mag dan vaak weggezakt zijn, Helen merkt dat alleen de geuren al veel herinneringen bij bezoekers naar boven kunnen brengen. “Met name in de medicinale tuin. Bepaalde geuren roepen herinneringen op aan vaak zelfgemaakte drankjes en crèmes die ze als kind moesten slikken of smeren. De een vindt het heerlijk, de ander juist verschrikkelijk”, lacht ze.

Haar bedrijf Heleno begon kleinschalig met zelfgemaakte producten die Helen op lokale markten verkocht. “Ik maakte badolie, crèmes, geurzakjes en ‘slaapzakken’: met lavendel, kamille en hop gevulde zakken die men in de nek kan leggen om rustiger te kunnen slapen. En wierookvaasjes, in samenwerking met een bevriende keramiste.” Nog steeds maakt ze al haar producten zelf, maar inmiddels weten liefhebbers haar winkeltje aan huis te vinden. En geeft ze haar kennis door tijdens workshops in de tuin.

“Ik doe dit nu vijftien jaar, maar ik leer nog elke dag bij. Een tuin als deze is hard werken, maar ik dwing mezelf om er ook van te genieten. In het herboristengilde, waar ik lid van ben, zie ik weleens jonge mensen die zich gaan verdiepen in kruiden. Daar kan ik jaloers op zijn. Ik had dit wel veertig jaar eerder willen ontdekken.”

Zelf wierook maken

Veel van Helens producten kun je ook zelf leren maken in de workshops die ze geeft. Hier laat zij je zien hoe je wierook maakt. Van houtpoeder, bindmiddel, gedroogde, gemalen en gezeefde kruiden, hars, een paar druppels etherische olie naar eigen smaak en water maakt je een deegje. Neem een beetje deeg tussen je handen en vorm een kegeltje. Druk een bamboestokje in het kegeltje en rol het deeg met de vlakke hand lang en plat om het stokje heen. Werk de wierook af met een laagje houtpoeder. Na twee dagen drogen is je zelfgemaakte wierook klaar voor gebruik. Kijk voor meer informatie over workshops (wierook, parfum, crème of badolie maken) op www.helenokruiden.nl


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.