Huismiddeltjes voor gezonde fruitbomen
Een gezond en weerbaar gewas is de droom van iedereen met fruitbomen in zijn tuin. Fruitexpert Arie van Herpen legt uit hoe je op een biologische manier met verschillende huismiddeltjes je bomen kunt beschermen. Deze huismiddeltjes zijn wel minder krachtig en moeten vaker gebruikt worden, maar geven je bomen een gezonde weerstand. Zo krijg je gezond fruit zonder fratsen.
Huismiddeltjes
Brandnetelgier: 1 kilo bladeren per 10 liter water en een handvol lava- of ander gesteentemeel. Dagelijks roeren. Na een tot twee weken is de vloeistof uitgegist en is de gier gebruiksklaar. Voor gebruik verdunnen (1 op 10). Brandnetelgier bevat naast veel minerale stoffen ook stikstof. Dit is goed voor de bladvoeding, bevordert het bodemleven en is werkzaam tegen bladluis. Heeft ook een licht schimmelwerend effect.
Brandnetelthee: 1 kilo bladeren overgieten met 10 liter kokend water. Na afkoeling direct gereed voor gebruik. Vernevelen met een plantenspuit als preventief middel tegen bladluis.
Knoflookthee: 75 gram knoflook overgieten met 10 liter heet water. Laat 24 uur staan en verdun 1:3. Vernevelen over planten ter bescherming tegen (aardbei)mijten.
Heermoesthee: 1 kilo heermoes (Equisetum arvense) met 10 liter heet water overgieten. Laat 24 uur staan en kook het dan nog een half uur zachtjes door. Na afkoeling klaar voor gebruik. Vernevelen ter preventie van bladvlekkenziekte, roest en schimmel.
Heermoesgier: 1 kilo verse heermoes op 1 liter water, één tot twee weken laten staan. De eerste vijf dagen steeds één handje lavameel doorroeren. De gier verdund (1 op 10) gebruiken. Vernevelen ter preventie van bladvlekkenziekte, roest en schimmel.
Zachte zeep-oplossing: een goed werkend middel tegen bladluis. Gebruik 150 gram Driehoek-zeep per 10 liter water. Door het toevoegen van brandspiritus (maximaal een halve liter per 10 liter zeepoplossing), met een eetlepel kalk en een eetlepel zout, versterkt u de werking.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.