Eten voor de geit
Wat eten geiten? Het is fijn als je hiervan op de hoogte bent wanneer je zelf een geit in de weide hebt staan. Ze zijn kieskeurige dieren en nemen alleen genoegen met schoon voer en water.
Geiten zijn wat voer betreft kieskeurige dieren. Ze nemen alleen genoegen met schoon voer (hooi en brok) en schoon water. Het basisrantsoen voor hobbygeiten bestaat uit gras, goed gewonnen hooi en een beetje brok. Een beetje bietenpulp mag ook, als het hoofdbestanddeel maar uit hooi bestaat. Lopen geiten in de wei, dan is het belangrijk dat ze ook hooi binnenkrijgen voor een goede penswerking. Geef ze aan het begin van de dag een flinke pluk hooi. Staan de dieren op stal, dan hebben ze meerdere porties ruwvoer per dag nodig. Wanneer je je geien in de winter in de stal hebt staan, zorg er dan voor dat ze in het voorjaar niet van de ene op de andere dag in de wei komen te staan. De plotselinge overgang van hooi naar gras kan hun dood betekenen. Laat de geiten langzaam wennen aan vers gras.
Je kunt geiten het beste, naast een basis van goed en voldoende ruwvoer, geitenbrok of geitenmuesli geven. Voor bokken is er ook speciaal voer te verkrijgen, dit voer heeft de juiste mineralenverhouding. Dit product kun je het hele jaar bijvoeren naast ruwvoer en/of weidgang.
Lekker knabbelen
Geiten vinden het fijn om ergens aan te knabbelen. Ze hebben hierbij een voorliefde voor houtachtig voedsel (takken, boombast, struiken, houtige kruiden, bladeren). Zeker in het voorjaar is dit goed te merken. Dit komt mogelijk door de zoete smaak van de sapstromen die dan in bomen en struiken op gang zijn gekomen. Geiten hebben in de lente een verhoogde vitaminen- en mineralenbehoefte (door rui en melkgift), hierin voorziet het jonge hout. Ten slotte bieden bomen en struiken ook veel structuur en vezeligheid, als tegenhanger voor het suiker- en eiwitrijke maar structuurarme prille lentegras. In het voorjaar kun je geiten dus wat takken van bijvoorbeeld wilg, fruitboom, lijsterbes en hazelaar geven. Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoals coniferen en liguster en houd ze weg bij kastanjebomen.
Kruiden
Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen – kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden gegeven. Ze hebben een medicinale werking en ze kunnen heel goed dienen als aanvulling op het rantsoen. Verwacht geen wonderen door het aanbod van kruiden, geiten eten namelijk wat ze lekker vinden en niet per se wat ze nodig hebben.
Omweiden
Het is gevaarlijk geiten los te laten op een erg voedselrijke weide. Wanneer een geit een grote hoeveelheid krachtvoer of jong gras binnenkrijgt, kunnen te veel onverteerde voedseldelen in zijn darm terecht komen. Hierdoor kan de bacterie Clostridium perfringens zich zodanig vermeerderen dat er gifstoffen vrijkomen die de ziekte Het Bloed bij geiten veroorzaken. Deze ziekte heeft vaak een dodelijke afloop. Om dit te voorkomen kan de wei het beste worden verdeeld in kleinere stukken, zo kunnen de geiten niet teveel jong gras in één keer opeten.
Brood
Brood is rijk aan energie en geiten worden er al gauw te dik van. Wanneer een geit teveel brood eet, kan dit leiden tot pensverzuring. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een disbalans tussen forsfor en calcium. Als de fosforkringloop in de war raakt kunnen er blaasstenen ontstaan. Een boterham per dag is meer dan genoeg. Houd je geiten en kippen? Let er dan op dat de geiten niet bij het kippenvoer kunnen, dat is niet goed voor ze.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.