Een huis voor je konijn

Een huis voor je konijn

Een konijn heeft een goed stevig hok nodig. Ze kunnen dus niet in ieder hok gestopt worden. Ook willen ze lekker buiten kunnen lopen en beschermd worden tegen roofdieren. Er zijn dus een hoop eisen verbonden aan het hokje voor deze beestjes.
 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

Een konijnenhok heeft licht en genoeg ruimte nog. Konijnen zijn echte groepsdieren en het is dan ook aan te raden om meerdere konijnen in een hok samen te zetten. De maten waar je minimaal aan moet denken zijn: 250x80x60 cm. De uitloop ren moet ongeveer 7 tot 8 m2 zijn.

Een kleine losse konijnenren kan een oplossing zijn als er geen ruimte is voor een grote vaste ren. De losse ren kun je zo opklappen en makkelijk te verplaatsen. Zorg dat een gedeelte altijd in de schaduw staat. Konijnen kunnen niet lang tegen fel licht. Bij een losse ren moet er wel een mogelijkheid zijn voor het konijn om zich te beschermen tegen regen of roofdieren. Een klein hokje is hiervoor prima. 
 

Konijnenheuveltje

Een konijnenheuvel is geweldig voor je konijnen. De konijnen genieten van de heuvel en het is erg goed voor hun gezondheid. Je kunt kiezen voor een natuurlijke, met een door konijnen zelf gegraven gangenstelsel, of een kunstmatige.

Toch hoor je vaak de waarschuwing dat konijnenheuvels lastig schoon te maken zijn. Dat is ook waar, maar dat maakt in principe niet uit. De konijnen kiezen binnen de heuvel voor een vast toilet. Als deze te vies wordt, gooien de konijnen hem dicht en zoeken ze een nieuwplekje uit.

Maak in het midden van de heuvel een nachthok. Zorg dat je daar makkelijk bij kunt zodat je de konijnen  kunt controleren mocht dat nodig zijn. Voer de konijnen ook in het nachthok, dan zullen ze zich niet altijd in de gangen verschuilen maar komen ze vaak het nachthok in.
 


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.