Column: Mijn tuintje

Column: Mijn tuintje

In deze maand kan ik met volle teugen genieten van mijn tuintje. Helaas heb ik geen grote tuin achter mijn huis, maar met twee buurvrouwen heb ik wel een moestuintje dat we samen onderhouden. In de winter kan ik het tuintje nog weleens vergeten, maar zo hartje zomer kom ik er elke dag. Het is maar een kleine tien minuten wandelen, of nog sneller even op de fiets.

Helaas ben ik niet gezegend met groene vingers. Ik kook héél graag met verse groentes, fruit, kruiden en zelfs bloemen uit mijn tuintje, maar ik moet wel ergens geholpen worden om die oogst ook echt te krijgen. Gelukkig zijn we drie vrouwen sterk en elk van ons heeft haar eigen talenten. Vooral zaaien en kleine plantjes groot laten worden is niet aan mij besteed. Behalve hulp van mijn buurvrouwen krijg ik ook hulp vanuit de familie. Mijn schoonmoeder – wél gezegend met groene vingers én jarenlange ervaring – heeft meestal genoeg tomatenplantjes voor ons in de aanbieding. Ze zaait namelijk ieder jaar in overvloed, en heeft dan voor ons altijd wel jonge plantjes over. De tomatenplantjes geven we een mooi warm plekje in onze kas, waar ze het vaak prima doen.

Het kruidenhoekje in de moestuin is ‘mijn’ domein. Dat kan ik nog net aan. De vaste kruiden zoals rozemarijn en tijm zijn haast niet kapot te krijgen. En de citroenmelisse en de bieslook komen ieder jaar als vanzelf op. Ik word ook altijd erg blij van de citroenverbena. Een heerlijk kruid om mee te koken of te bakken, en moeilijk verkrijgbaar in de winkel. Meestal koop ik ergens in het voorjaar zo’n pot verse basilicum in de supermarkt. Die krijgt geen plek in het kruidenhoekje, maar in de kas. Ik haal de steeltjes met wortels voorzichtig los en plant ze dan met tussenruimte uit in de kas. De eerste dagen zijn kritiek; de jonge plantjes zijn niet veel gewend. Maar meestal groeien ze daarna uit tot flinke bossige basilicumplanten. De blaadjes zijn overheerlijk in een pastasalade, met tomaten van eigen oogst natuurlijk!

Persoonlijke verhalen

Persoonlijke verhalen vanuit het warme hart van haar huis. Culinair redacteur Klaske geeft dit jaar elke maand een kijkje in haar keuken. Deze column verscheen in Landleven juli. Deze editie kunt u hier bestellen.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."