
Column: zadenbieb
In mijn koelkast staat een grote plastic bak met deksel. In een gezin van vijf heb je alle koelkastruimte die beschikbaar is hard nodig, dus je zou denken dat er essentiële voedingsmiddelen in de bak zitten, waar ons gezin geen dag zonder kan. Maar nee, in de bak zit mijn collectie zaden.
Zaden bewaar je het best koel en donker en daarom staan ze bij mij in de groentela. De bak groeit elk jaar een beetje. Inmiddels is het een flink formaat opbergdoos, die het grootste deel van het jaar niet van zijn plek komt. Maar in het voorjaar trek ik mijn schatkist open en bieden de zakjes piepkleine inhoud de belofte van een zomer lang bloei in de tuin.
Toch heb je van zaad nooit genoeg en daarom ben ik bijna niet te houden als ik hoor van een zadenbibliotheek in de buurt. Een plek waar je zaad dat je over hebt inlevert, om ander, voor jou nieuw zaad mee te nemen. Met een soort enthousiasme dat niet helemaal passend is voor een piepklein groen schuurtje met vervaagde, afbladderende groene verf, stap ik in de wereld van zadenruil.
‘Welkom, leuk dat je er bent’, staat op het whiteboard in het schuurtje en zo voel ik me ook. Ik duik de bakjes in en snuffel tussen de zinnia, klaproos, boerenkool, tomaat en pompoen. Daarna lees ik de spelregels (neem maximaal vijf zakjes zaad mee) en probeer ik de net overenthousiast verzamelde zakjes weer in de juiste bakjes te stoppen. Maar goed ook, want voor het tomatenzaad ben ik eigenlijk al te laat. Toch is de bibliotheek juist voor de tomatenliefhebber-met-beperkte-ruimte zo’n ideaal concept. In plaats van heel veel zaad van één tomatensoort en vervolgens een kas zonder variatie, of nog meer zaad van verschillende tomatensoorten en uiteindelijk veel te veel planten, kun je bij de bibliotheek kiezen én delen.
Met een zakje boerenkool, eentje met klaprozen en een met zinnia’s trek ik de vaalgroene schuifdeur weer achter me dicht. Ik heb spinazie-, sla- en bloemenweidezaad achtergelaten, plus een berichtje voor zadenbibliothecaresse Bertine de Pater. Volgend jaar kom ik weer en dan wél op tijd voor het tomatenzaaiseizoen.
De zadenbibliotheek Doetinchem is onderdeel van een landelijk netwerk van zadenbibliotheken. Ophalen, ruilen en inleveren kan in Doetinchem van 1 februari tot 1 april tussen 8.00 en 17.00 uur, en van 1 april tot 1 oktober van 8.00 tot 19.00 uur. Varsseveldseweg 234. Meer locaties en info over zadenbibliotheken: www.zadenbibliotheeknederland.nl
Angela probeert uit
Elke maand probeert redacteur Angela iets nieuws uit in de tuin. Ze schrijft een column over haar tuinprobeersels. Deze column verscheen in Landleven mei.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."