
Column: Compostkabouters
Composteren: ik vind het prachtig! De kringloop des levens praktisch en extreem zichtbaar in uitvoering in de tuin! Het afval van vandaag als voedingsstof voor de tomaten van morgen …
Maar ondanks mijn lyrische mijmeringen over dit donkere goud lukt het me al zestien jaar niet om dit ook in de praktijk succesvol te laten zijn. Ik kocht bij de kringloop een nette, plastic compostbak. Het resultaat was een bak vol kleffe drek, die ik alsnog in mijn groene container moest zien te krijgen.
Ik liet mijn man een groot composteerstation bouwen, met drie bakken die een mooi opvolgend compostsysteem zouden gaan vormen. Maar dit gedroomde compostfabriekje veranderde steeds weer in een oerwoud van brandnetels en ik durfde de ontstane compost niet te gebruiken uit angst voor verspreiding. Ik las en schreef over composteren, maar de praktijk bleef voor mij weerbarstig. Toen ik op een beurs de Hotbin zag staan, werd ik daarom overvallen door een mengeling van hoop en scepsis. Heet composteren leek me ideaal: snel en schoon, want door de hoge temperatuur gaat de vertering sneller en worden onkruidzaden onschadelijk gemaakt. Die moest ik proberen!
De compostbak kwam van www.hotbincomposting.nl Vierkant en zwart en daarmee mooi onopvallend in een hoekje te plaatsen. Ik bouwde de vereiste ondergrond met gemak op en begon met vullen. Hoewel het even duurde voor ik de basislaag had bereikt met mijn tuin- en kippenhokafval, begon toen toch echt de pret. Via de ingebouwde thermometer kun je de temperatuur zien oplopen. Voor ik het wist was de bak al 100 graden! Of nee, ik vergiste me in Fahrenheit en Celsius. Maar het was wél de gewenste 40 °C! Kijken hoe de temperatuur van de bak opliep werd een favoriet onderdeel van mijn tuinrondje. En inderdaad zag ik mijn afval nu veel sneller veranderen in donkere, rijke compost.
Is composteren met de Hotbin dan eindelijk moeiteloos geworden? Nee. Nog steeds heb ik periodes dat de temperatuur niet oploopt, de te composteren materialen te nat blijven en/of er schimmel ontstaat. En natuurlijk is de bak niet uitgerust met kabouters die de compost, als deze klaar is, naar mijn moestuintje rijden met hun kabouterkruiwagentjes. Maar composteren is wel schoner en minder mysterieus geworden. Als het composteren niet verloopt zoals gehoopt, is het duidelijk waarom. Ik zie het wanneer de temperatuur te laag blijft en met e-mailhulp van Hotbin weet ik ook nog te achterhalen hoe ik dat moet veranderen. Wie honderd procent moeiteloos wil composteren moet een legertje kabouters zien te ritselen. Voor wie het proces goed wil kunnen volgen en bijsturen is de Hotbin wel een aanrader.
Angela probeert het uit
Elke maand probeert redacteur Angela iets nieuws uit in de tuin. Ze schrijft een column over haar tuinprobeersels. Deze column verscheen in Landleven juni. Deze editie kunt u hier bestellen.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."