
Zelf jam maken
Zelfgemaakte jam is een must in het repertoire van de plattelandskok. Werk netjes en zorgvuldig, dan is jam maken niet moeilijk. Probeer het basisrecept van Landleven culinair redacteur Klaske Bakker ook eens uit!
Dit heb je nodig:
- 1.250 g fruit
- 500 g geleisuiker speciaal (2:1)
- sap van 1 citroen
Zo maak je jam:
- Was het fruit en maak het schoon, naar gelang het soort fruit. Verwijder van aardbeien bijvoorbeeld de kroontjes en snijd de aardbeien in grove of kleine stukjes. Verwijder van abrikozen, pruimen en kersen de steeltjes en pitten en snijd de vruchten in partjes of kleine stukjes.
- Meng het fruit met de suiker en het citroensap in een ruime pan. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het één minuut flink doorkoken.
- Schep de jam in brandschone, glazen jampotjes. Een jamtrechter is daar erg handig bij, om de randen van de potjes schoon te houden. Maak de randen van de potjes schoon, indien nodig, en draai de deksels erop. Laat de potjes rustig afkoelen.
Tips voor jam:
- Label de potjes: schrijf op een etiket de inhoud van de pot en wanneer u de jam hebt gemaakt.
- De potjes blijven zeker een jaar houdbaar. Bewaar ze op een donkere, koele plek.
Wist je dat…
- U de hoeveelheden kunt verdubbelen?
- Jam met grote stukjes fruit noemt men confituur.
- Voor een gladde jam kunt u het fruit ook eerst pureren.
- Wilt u een gelei maken? Volg dan dezelfde werkwijze, maar gebruik fruitsap.
Dit recept komt uit Landleven juli 2025. Daarin vind u nog veel meer overheerlijke recepten. Bestel Landleven juli online!
Fotografie: Otto Kalkhoven
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."