Zo maak je de lekkerste aardbeiensaus
Van aardbeien kun je natuurlijk prima jam maken, maar aardbeiensaus is voor de verandering ook erg lekker! Over het ijs, door de yoghurt of in smoothies: met wat flesjes zelfgemaakte aardbeiensaus op de plank kun je alle kanten uit.
Bereidingsstijd aardbeiensaus: 20 min.
Aardbeiensaus maken
Aardbeiensaus maak je op dezelfde manier als aardbeienjam, alleen gebruik je minder geleisuiker. Je maakt dus eigenlijk een te dunne jam.
Â
Wat heb je nodig voor aardbeiensaus?
- 1 kg verse aardbeien (schoongemaakt gewicht)
- 400 g geleisuiker (verhouding 1:1)
Zo ga je te werk:
- Snijd de aardbeien doormidden en de grote in vieren.
- Doe ze in een ruime pan en voeg de suiker toe.
- Breng het geheel al roerend aan de kook, voeg eventueel een scheutje water toe in het begin als de aardbeien dreigen aan te branden.
- Als de massa goed kookt, laat je het geheel vier minuten koken (of zo lang als op de verpakking van de geleisuiker staat aangegeven).
- Haal de pan van het vuur.
- Nu kun je kiezen voor aardbeiensaus met stukjes; pureer de jam dan kort met een staafmixer. Of een heel gladde aardbeiensaus: pureer dan tot je geen stukjes meer ziet.
- Giet de hete aardbeiensaus met behulp van een trechter in schone, droge glazen flesjes en draai de dop erop.
- Laat de flesjes rustig afkoelen, zodat ze vacuüm kunnen trekken. Je kunt prima gebruikte sausflesjes hergebruiken, mits de dop onbeschadigd is en je de flesjes grondig schoonmaakt.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.