Verse vanillevla met zacht zomerfruit en kletskoppen
Een warme, lome zomeravond. De lange tafel in de tuin is gedekt met een bonte verzameling servies en glazen. In de schaduw van de grote boom is het heerlijk toeven. De ideale setting om dit zomerse diner te serveren; met de ingrediënten zo veel mogelijk uit eigen moestuin.
6 personen, 25 minuten bereidingstijd.
Dit heb je nodig
Voor de vla
- 500 ml volle melk
- 100 g suiker
- ½ vanillestokje
- 20 g custardpoeder
- 2 eidooiers
Voor erbij
- vers zomerfruit uit de tuin, zoals kruisbessen, rode bessen, frambozen, aardbeien
- 6 kletskoppen
Zo ga je te werk
- Meng 450 milliliter melk met 50 gram suiker in een pan met een dikke bodem.
- Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes en het vanillestokje toe aan de melk. Roer in een kommetje de overige melk en suiker tot een glad papje met het custardpoeder en de eidooiers.
- Breng de melk aan de kook. Zodra het kookt, haal dan de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje.
- Giet een beetje hete melk bij het koude mengsel. Roer goed met een garde. Giet alles terug in de pan.
- Zet de pan weer op het fornuis en laat de vla een paar minuten heel zachtjes doorkoken terwijl je goed blijft roeren.
- Laat de vla afkoelen en serveer in mooie glaasjes met het schoongemaakte en eventueel fijngesneden zomerfruit.
- Serveer bij elk glas een kletskop.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.