Maak pompoen-appelflapjes

Maak pompoen-appelflapjes

Met een mooie appeloogst in de schuur is het altijd handig om nieuwe appelrecepten achter de hand te hebben. Met appels, suiker en kaneel maak je drie verschillende gerechten. Zet oven alvast maar aan! Deze appelflapjes bak je in de vorm van een pompoen. Erg leuk om samen met kinderen te maken in de herfstvakantie! De andere twee recepten vind je in Landleven oktober 2025.

Ingrediënten

  • 3 à 4 appels
  • suiker
  • kaneel
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 6 kleine kaneelstokjes

Verder
keukentouw

Bereidingswijze

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.
  • Meng naar smaak met suiker en kaneel.
  • Haal het bladerdeeg uit de diepvries en leg de plakjes op een bebloemd werkblad.
  • Schep in het midden van elk plakje bladerdeeg een hoopje appelstukjes. Vouw de vier punten van het bladerdeeg naar binnen om zo een pakketje te maken.
  • Vouw nu de andere punten ook naar binnen om een rond pakketje te maken.
  • Knip per appelflap drie stukjes keukentouw af (20-25 centimeter) en leg deze als een ‘plus’ met één diagonaal op het werkblad (zie foto).
  • Draai het appelflapje om en leg het, met de mooie kant naar boven, in het midden van de touwtjes.
  • Knoop nu de touwtjes zorgvuldig aan elkaar vast aan de bovenkant (niet te strak).
  • Bestrijk de appelbolletjes met een losgeklopt ei en bestrooi met wat suiker.
  • Bak ze in een op 220 graden voorverwarmde oven in ongeveer vijftien minuten mooi goudbruin.
  • Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Knip voorzichtig de touwtjes los en verwijder deze. Om het af te maken zet je een kaneelstokje in het midden van elk appelflapje als ‘steeltje’ van de pompoen.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."