Kardemombroodjes zelf maken

Kardemombroodjes zelf maken

Kardemombroodjes zijn heerlijk bij een speciaal ontbijtje of bij de koffie. Ontdek het recept zelf ook. Smullen gegarandeerd!

Dit heb je nodig voor kardemombroodjes  

Het deeg

  • 500 g bloem (geschikt om brood mee te bakken)   
  • 9 g gedroogde gist   
  • 10 g zout   
  • 50 g suiker 
  • 300 ml melk     
  • 75 g boter, op kamertemperatuur

De vulling

  • 100 g boter, op kamertemperatuur   
  • 75 g witte basterdsuiker 
  • 1 el gemalen kardemom

De topping

  •  30 g fijne kristalsuiker 
  • 1 tl gemalen kardemom

De siroop

  • 75 g water  
  • 75 g suiker

Zo maak je kardemombroodjes

Zeef de bloem boven een ruime kom. Voeg de gist, het zout, de suiker en de melk toe. Kneed tot een mooi en soepel deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmachine met een deeghaak. Voeg als het deeg bijna klaar is, de boter in drie stukjes toe en kneed dit erdoor (heb geduld, het komt goed). Leg het deeg in een ingevette kom, dek het af met een schone, vochtige theedoek en laat het op een warme plek een uur rijzen (of tot het deeg in volume verdubbeld is).

Meng ondertussen de ingrediënten voor de vulling in een kommetje tot een homogeen mengsel. Meng ook de ingrediënten voor de topping in een kommetje. U kunt nu ook de siroop maken. Meng het water met de suiker in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken en laat de siroop daarna afkoelen.

Deeg snijden

Haal het deeg uit de kom en druk het op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek. Vorm het met uw handen tot een rechthoek. Rol het met een deegroller rustig uit tot een grote rechthoek van ongeveer 30 bij 60 centimeter. Pak het deeg af en toe op en draai het om.

Verdeel het denkbeeldig in drie stukken, in de lengte van het deeg (20-20-20 centimeter). Verdeel de vulling gelijkmatig over twee derde van het deeg. Vouw het ‘lege’ stuk deeg naar binnen en leg hier het tegenovergestelde deeg over. U eindigt met een deeglap van 30 bij 20 centimeter. Rol het deeg voorzichtig uit tot 30 bij 30 centimeter. Snijd het deeg in twaalf repen, vanaf de dichte vouwrand. Snijd elke reep in de lengte in, maar laat de laatste centimeter vastzitten. Pak de deegsliert bij de vaste kant tussen uw duim en wijsvinger. Rek het deeg wat uit en draai de twee stukjes om elkaar heen. Draai de reep nu twee keer rond om uw vingers en ‘duw’ het uiteinde naar binnen om zo een knoop te vormen.

Leg het gevormde broodje met de mooie kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Ga zo door met de andere deegslierten. Bedenk het geheel met een theedoek en laat op een warme plek weer een uur rijzen.

Bakken

Bak de broodjes in een op 225 graden voorverwarmde oven in twaalf minuten mooi goudbruin en gaar. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk met een kwastje met de siroop. Daar gaan ze prachtig van glanzen. Bestrooi elk broodje licht met het suikerkardemommengsel. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk, geniet van de kardemombroodjes! Meer inspiratie nodig? Maak ook eens kardemombroodjes in potjes!

Fotografie: Otto Kalkhoven


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."