Kappertjes van onrijpe vlierbessen

Kappertjes van onrijpe vlierbessen

Dit recept is perfect om de onrijpe besjes van je vlierbessenplant te verwerken. Meng de besjes met een gelijke hoeveelheid zout en laat het zo’n 5 dagen staan. Als de besjes klaar zijn kun je ze eten als kappertjes.
Bereidingstijd: 15 min.

Dit heb je nodig

  • 200 g vlierbessen, groen en onrijp
  • zeezout
  • 150 ml witte wijnazijn (of een zelfgemaakte azijn)
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 50 ml water

Zo ga je te werk:

  1. Pluk de onrijpe besjes van hun takjes en was ze.
  2. Meng de besjes met ongeveer een gelijke hoeveelheid zout, schep het mengsel in een flinke pot en druk stevig aan.
  3. Laat de pot vijf dagen staan.
  4. Haal de besjes na vijf dagen weer uit de pot en was met koud water het zout van de besjes.
  5. Leg de besjes in een schone, droge pot.
  6. Meng de azijn met de suiker en het water in een pan.
  7. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen.
  8. Giet de hete vloeistof over de besjes en draai het deksel op de pot.
  9. Laat afkoelen en bewaar de pot daarna in de koelkast. Na ongeveer drie weken zijn de besjes klaar en kunt u ze eten als kappertjes.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.