Jamtaart van eigen jam

Jamtaart van eigen jam

Zin in een heerlijke jamtaart? Landleven-redacteur Klaske Bakker legt uit hoe je die maakt met eigen jam!

Dit heb je nodig voor jamtaart

  •  250 g bloem   
  • snuf zout 
  • ½ tl bakpoeder   
  • 75 g suiker   
  • 125 g boter, koud in blokjes 
  •  rasp van 1 citroen   
  • 1 ei
  • 1 potje jam, naar keuze

Zo maak je jamtaart

  • Meng de bloem, het zout, de bakpoeder, de suiker, de boter en de citroenrasp tot een kruimelig mengsel; dit kan prima in een keukenmachine met een mes.
  • Klop het ei los en voeg toe. Meng tot het deeg net samenkomt.
  • Haal het deeg uit de machine, verpak het in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Hou een kwart van het deeg apart voor de bovenkant.
  • Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap (uitrollen tussen twee vellen bakpapier werkt goed).
  • Vet een lage taart- of quichevorm (doorsnee 20-22 centimeter) in en bekleed de vorm met het deeg. Snijd overhangend deeg af.
  • Roer de jam los in een kom.
  • Vul de taartbodem met de jam en strijk netjes uit.
  • Kneed de restjes deeg samen met het achtergehouden deeg en rol dit uit.
  • Snijd er stroken van en maak een mooi raster boven op de taart.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200 graden in 25 tot 30 minuten gaar en lichtbruin.
  • Laat de taart afkoelen en haal dan uit de vorm.

Jam recepten


Wil je deze jamtaart maken met je eigen jam? Hier vind je het recept voor zelfgemaakte jam! Deze recepten komen uit Landleven juli. Deze editie kunt u hier bestellen.

Fotografie: Otto Kalkhoven


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."