Courgettes in zoetzuur

Courgettes in zoetzuur

Weet je op het laatst ook niet meer wat je met je courgettes aan moet? Maak ze in in zoetzuur. Bekijk ook ons recept courgette en ui in zoetzuur.

Bereidingstijd: 30 minuten

Dit heb je nodig:

  • 1 kg courgettes (schoongemaakt gewicht)
  • 2 uien
  • 3 el zout
  • 500 ml natuurazijn
  • 300 g suiker
  • 2 tl kurkuma (geelwortel of koenjit)
  • 3 tl mosterdzaad

Zo ga je te werk:

Na ontelbare pannen courgettesoep is dit zoetzuur van courgette een verrassend nieuw recept. Op deze manier is de groente een jaar houdbaar, dus je kunt er ook op een later tijdstip van genieten.

  1. Was de courgettes, snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  2. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen.
  3. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan.
  4. Schep de groentes in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken.
  5. Breng in een grote pan de overige ingrediënten aan de kook.
  6. Laat dit mengsel enkele minuten doorkoken en voeg de courgettes en de uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat ongeveer vijf minuten koken.
  7. Schep de groentes over in schone jampotjes, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten.
  8. Zet de potjes ondersteboven en laat ze afkoelen.

Het zoetzuur is het lekkerst als je het minimaal drie weken laat intrekken. Erg smakelijk als bijgerecht bij oosterse gerechten of op brood bij (oude) kaas.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.