Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Afvalbakken groen wegwerken
De aanblik van afvalcontainers, waar dan ook op het erf, is niet fraai. Landleven timmerman Nick van Zutphen maakte er een ombouw voor. Met zijn slimme oplossing voor meebewegende deksels gooit u uw afval weg met hetzelfde gemak als voorheen. Het sedumdak op de ombouw vergroent bovendien de opslagruimte.
Werktekening 1 containerombouw
Werktekening 2 containerombouw
Werktekening 3 containerombouw
Dit heb je nodig:
- 5 x tuinpaal 6,8 x 6,8 x 240 cm
- 10 x tuinplank geschaafd 1,6 x 14 x 240 cm
- 8 x tuinplank geschaafd 1,6 x 14 x 180 cm
- 1 x compactplaat 6 mm x 122 x 61 cm
- 1 x beton multiplex 18 mm x 250 x 125 cm
- 1 x multiplex hardhout 15 mm x 244 x 122 cm
- 1 x multiplex hardhout 15 mm x 122 x 122 cm
- 8 x plaatduim 16 mm
- 8 x duimheng 300 mm
- 8 x scharnier 75 mm (met losse pen)
- 14 x houtbouw schroef 8.0 x 120 mm
- 8 x schroef 6.0 x 100 mm met snijpunt
- 170 x schroef 5.0 x 50 mm met snijpunt
- 102 x schroef 4.0 x 30 mm
- 59 x schroef 4.0 x 20 mm
- 20 x schroef 4.0 x 16 mm (platkop)
- 8 x slotbout m8 60 mm
- 8 x slotbout m8 40 mm
- 2 x greep (stevig)
- 22 x metaalschroef m4 20 mm platkop
- 1,5 meter Victorketting
- 4 x beugeltje (voor Victorketting)
- 2 x sedumpakket (van groendak.nl)
- + bouwtekeningen Mady
En verder
- accuboor
- cirkelzaag
- decoupeerzaag
- schuurpapier
- rolmaat
- potlood
- winkelhaak
- gradenhoek
- lijmklemmen
- houtlijm bruisend watervast
- beitel
- hamer
- tangetjes
- stevige schaar
- 22 mm speedboor
- 8 mm houtboor
- 4 en 5 mm boor
Zo ga je te werk:
Containerbak
Zaag een stuk multiplex van 65 x 72 centimeter (A) en leg dit plat op de werktafel. Zaag een stuk multiplex van 65 centimeter breed, aan één zijde 112 centimeter lang, de overstaande zijde 30 centimeter lang, waarbij korte en lange zijde schuin naar elkaar lopen (B). Zet B recht omhoog op de werktafel, zet hem haaks tegen A en schroef hem vast met zes schroeven 5.0 x 50. Herhaal dit voor de tegenoverstaande zijde. Zaag een stuk multiplex van 30 x 75 centimeter (C) en zet dit met de korte zijde omhoog op de werktafel en haaks tegen A en B aan. Schroef C aan A met vier en C aan B met drie 5.0 x 50 schroeven aan weerszijden. Zaag tweemaal een stuk multiplex van 7,5 centimeter breed en 122 centimeter lang (D), zet dit recht op de werktafel en schuif het aan de voorzijde aan de linkerzijde tegen A en B aan. Zorg dat D goed haaks staat en schroef hem met zes schroeven aan B en twee 5.0 x 50 schroeven aan A. Herhaal dit voor de rechterzijde.
Voorschot containerbak
Zaag negen tuinplanken van 75 centimeter breed (E) en leg deze plat op de werktafel. Zaag tweemaal een stuk beton multiplex van 15 centimeter breed en 112 centimeter lang (F). Zaag één van de korte zijden van F onder een hoek van 45 graden, zodat F later niet klemt tegen A. Leg F in de lengte boven op E, met de haakse zijde gelijk aan de bovenste plank, de schuine zijde omhoog, op 8 centimeter vanaf de zijkant en met een tussenruimte van 29 centimeter. Zorg dat alles haaks ligt, klem F en E stevig vast aan de werktafel en schroef F aan E met drie 4.0 x 30 schroeven per plank. Zaag aan de onderzijde, waar F schuin is afgezaagd, het stuk tuinplank dat nog uitsteekt af.
Duimhengen
Vervolgens maak je inkepingen voor de duimplaten; de exacte afmetingen hangen af van de duimplaten die je gebruikt. Nick legt hieronder uit hoe hij tot de maten is gekomen zoals in de werktekening; deze kun je eventueel aanpassen. Meet de breedte van de duimplaat en tel hier 6 millimeter bij op zodat er rondom voldoende ruimte is, hier 4,5 centimeter. Om de lengte van de inkeping te bepalen moet je er rekening mee houden dat je het voorschot zo ver omhoog moet kunnen tillen dat de duimheng van de duimplaat af kan. Je kunt dit berekenen door de duimplaat op te meten vanaf de onderkant van de plaat tot de bovenzijde van de duim; vervolgens tel je hier de hoogte van de duimheng bij op plus 2 centimeter beweegruimte. In dit voorbeeld 16 centimeter. Vervolgens kun je op het voorschot inkepingen aftekenen van 4,5 breed bij 16 centimeter hoog, gerekend vanaf de bovenzijde van de tweede plank naar beneden en aan de onderzijde vanaf de bovenzijde van de zevende plank. Herhaal dit voor de andere zijde. Zaag de inkepingen uit.
Plaats het voorschot tegen de containerbak en klem E aan de bovenzijde aan beide zijden met lijmklemmen aan D. Zorg dat E en D aan de buitenzijde vlak af zijn en dat alles goed haaks staat. Plaats vervolgens de duimplaat in de inkeping tegen D; zorg dat er tussen de duimplaat en de tuinplank ongeveer 3 millimeter zit en dat de buitenste rij schroeven ongeveer in het hart van B komt, voor extra stevigheid. Schroef de duimplaat vast met aan de buitenzijde drie 5.0 x 50 schroeven. Herhaal dit voor de andere drie duimplaten.
Schuif vervolgens de duimhengen achterstevoren over de duimen. Er ontstaat een tussenruimte van circa 1,6 centimeter. Zaag viermaal een stuk tuinplank van 26,5 bij 5 centimeter, waarvan één zijde mooi rond loopt (G). Als het goed is past G precies onder de duimheng met rondom een klein randje dat uitsteekt. Houd de duimheng haaks met G eronder; boor met een 8 millimeter houtboor de gaten door E, F en G. Zet de duimheng vast met een M8 slotbout van 60 bij 40 millimeter. Herhaal dit voor alle duimhengen. Plaats de greep in het midden op de bovenste plank en bevestig hem met vier M4 metaalschroeven (boor deze voor met een 4 millimeter houtboor).
Als het goed is kunt je nu eenvoudig het voorschot aan de containerbak hangen en er weer uit tillen. Het is de bedoeling dat het er redelijk netjes tegenaan zit maar niet klemt. Houd er ook rekening mee dat het hout kan uitzetten tijdens een vochtige periode. Je kunt de duimhengen bijstellen door ze te demonteren en het voorschot, bijvoorbeeld in de bankschroef, vast te zetten en te buigen precies op de plek waar de duimheng geen contact meer heeft met G.
Herhaal voorgaande stappen voor de tweede containerbak.
Frame
Zaag twee tuinpalen van 119,4 centimeter lang (H). Zaag nog een tuinpaal van 166 centimeter lang (I). Leg beide plat op de grond; leg H met de kopse kant haaks tegen I. In I boor je met een 8 millimeter boor een gat ter hoogte van het hart van H. Verzink het gat met een 22 millimeter speedboor zodat de schroefkop helemaal in het hout valt. Breng wat houtlijm aan op de kopse kant van H; schroef I aan H met een 8.0 x 120 houtbouwschroef. Herhaal deze stappen voor de achterzijde van het frame. Bij de achterzijde breng je ook twee schoren aan. Zaag twee tuinpalen van 90 centimeter lang en zaag beide uiteinden onder een hoek van 45 graden (J). Leg J met de schuine zijde naar beneden. Boor aan beide uiteinden voor, op zo’n manier dat de schroef vlak voor het dikste deel van de schuine zijde naar buiten komt. Zorg dat je haaks boort. Deze gaten hoef je niet te verzinken. Breng wat houtlijm aan op de schuine zijden. Zorg dat het frame haaks op de grond ligt, plaats J in beide hoeken en schroef ze vast met 8.0 x 120 houtbouwschroeven. Zaag drie maal een tuinpaal van 72,4 centimeter (K). Verbind de twee frames door K er op de twee uiteinden en in het midden tussen te plaatsen. Wederom voorboren en verzinken. Let op dat je bij het voorboren langs de schroeven boort die I en H met elkaar verbinden. Verlijm I en K.
Zaag vervolgens twee stukken betonmultiplex van 10 centimeter breed en 166 centimeter lang. Zaag deze op de korte kant onder een hoek van 45 graden (L). Zaag er nog twee van 87 centimeter lang (M). Zet het frame op zijn kop, leg L en M boven op H, zorg dat de buitenkanten gelijk zijn en schroef elk stuk met één 6.0 x 100 schroef aan een poot. Draai het frame weer om.
Dak
Zaag een stuk betonmultiplex van 166 bij 86 centimeter (N); zaag tweemaal een stuk van 162,4 centimeter lang en 7 centimeter hoog (O) en twee stukken van 86 centimeter lang (P). In één van de twee stukken O zaagt u in het midden een inkeping van 10 centimeter breed en 5 millimeter diep, zodat overtollig water er altijd uit kan. Leg de grote plaat N plat op de werktafel, markeer in de lengte om de 15 centimeter op 9 millimeter vanaf de rand een schroef en boor deze voor met een 5 millimeter boor. Doe dit ook langs de korte zijde. Til N op en zet O en P er op hun kant onder, zorg dat ze aan de buitenrand gelijk zijn en op elkaar aansluiten en klem N aan de werktafel met lijmklemmen. Schroef N aan O en P met 5.0 x 50 schroeven. Zorg dat de opening in O tegen N aan zit. Leg het dak boven op het frame met de inkeping in O naar de achterkant.
Zaag een plank van 166 centimeter lang (Q); plaats deze aan de voorzijde tegen O gelijk aan de bovenkant en klem hem met twee lijmschroeven aan O. Schroef Q met vijftien 4.0 x 20 millimeter schroeven aan O en P, maar niet aan het frame, zodat het dak er nog vanaf kan.
Zijpanelen
Zaag twintig tuinplanken van 86 centimeter (R). Begin aan de bovenzijde en schroef een tuinplank met tien 4.0 x 20 schroeven aan O en P maar niet aan het frame. Plaats vervolgens een tuinplank R er haaks onder en gelijk aan de voorzijde, schroef hem met vier 5.0 x 50 schroeven aan H. Herhaal dit tot onderaan; eventueel moet u de onderste plank R op maat zagen. Herhaal dit voor de andere zijde.
Scharnieren containerbak
Leg de containerbakken op hun kop en plaats twee scharnieren tegen A op 15 centimeter vanaf de zijkant van de container, waarin de bus naar de voorkant uitsteekt. Zet de scharnieren vast met drie 4.0 x 20 schroeven. Plaats nu de containerbakken met aan beide zijden evenveel tussenruimte, ongeveer een centimeter. Teken de positie van de scharnieren heel secuur af op L. Haal de pen eruit en plaats het tweede deel van het scharnier op L met drie 4.0 x 20 schroeven. Let erop dat, afhankelijk van het type, de lus van het scharnier bij het vastschroeven kan ombuigen en dat de pen er dan niet meer doorheen kan. Buig in dat geval het scharnier bij voorbaat bij in de bankschroef. Plaats de containerbakken op hun plaats met de pen erin. Om te voorkomen dat de containerbakken schuin gaan hangen kunt u er aan de achterkant een passend stuk hout onder leggen. Als de container op zijn definitieve plek staat kunt u daar per container een op maat gemaakt stuk hout voor maken van ongeveer 2,8 centimeter dik (Z). Dit zou bijvoorbeeld een stuk betonmultiplex met daarop een stuk tuinhout kunnen zijn, van 9 x 75 centimeter. Bevestig Z aan de onderzijde van A, gelijk aan de linker- en rechterzijde van C, zodat de container vlak en stabiel staat.
Automatische klep
Zaag tweemaal een stuk compactplaat van 61 x 61 centimeter (S). (Let op: deze afmetingen zijn erg krap bemeten en tot stand gekomen omdat je zo twee deksels uit één plaat kunt maken. Als je honderd procent zeker wilt zijn dat de container altijd perfect afgesloten is, koop dan twee platen en maak de deksels 65 bij 61 centimeter.)
Haal het dak van het frame af, zet de container in de bak met de klep open en naar voren. Zet het voorschot erin en kantel de bak één keer naar voren, zodat de container goed tegen het voorschot aan staat. Leg S boven op de container en zorg dat hij over de breedte en de lengte in het midden ligt.
Plaats een kruisheng boven op I op 14,6 centimeter vanaf de buitenzijde van het frame; teken de kruisheng af. Gebruik een beitel en een hamer om een inkeping te maken voor de kruisheng. Maak een tweede inkeping met een tussenruimte van 43 centimeter. Zaag twee stukken multiplex van 9 centimeter breed en 50 centimeter lang (T). Aan één zijde plaats je een kruisheng en aan de andere zijde een gewoon scharnier met 4.0 x 16 millimeter platkopschroeven. Schroef de kruisheng vast aan I met drie 5.0 x 50 schroeven. Herhaal dit voor de andere T.
Zaag een stuk multiplex van 61 x 9 centimeter (U). Leg dit boven op S en tegen T. Zet de scharnieren vast in U met drie 4.0 x 16 schroeven. Zorg dat het deksel S precies in het midden van de container ligt en klem U aan S met twee lijmklemmen. Kantel nu de container naar voren en controleer of het deksel goed open gaat. Het idee is dat de klep tegen het dak aan komt en zo de container begrenst. Als het deksel over de rand van de container zakt en schuin naar beneden gaat hangen als de container helemaal naar voren is gekanteld, kun je een stopblok (V) aanbrengen. Dit kun je van een reststuk tuinpaal maken. Zorg dat je dit test met elke container die je er in wilt kunnen zetten, want de maten zijn redelijk gestandaardiseerd, maar kunnen toch een beetje afwijken. Schroef V met twee 5.0 x 50 schroeven aan I, in het midden tussen de kruishengen.
Vervolgens kun je de pennen uit de scharnieren halen en de klep op de kop op de werktafel leggen. Markeer op S vijf schroefgaten, verspreid over het raakoppervlak met U. Boor deze voor met een 4 millimeter boor, ook door U heen. Gebruik een verzinkboor om de boorgaten in S te verzinken. Zet U vast aan S met vijf M4 metaalschroeven. Verwijder de lijmklemmen. Herhaal dit voor de andere klep.
Tot slot moet je alleen nog de ketting monteren (W). Deze zorgt ervoor dat de klep schuin naar beneden hangt wanneer de container eruit is en precies op de juiste hoogte hangt, zodat hij makkelijk omhoog gaat als de container er weer in geschoven wordt. Maak op de klep over de breedte in het midden en op 20 centimeter vanaf de voorkant een markering. Plaats hier een beugeltje; hier kun je van alles voor gebruiken zolang het maar stevig genoeg is en de Victorketting er omheen kan. Markeer de gaten, boor ze voor, verzink ze en zet het beugeltje vast met twee M4 metaalschroeven. Plaats nog een beugeltje aan de achterzijde, tegen I, vlakaf met de bovenzijde van I. Zorg dat de container erin staat en maak de ketting zo lang dat hij net een beetje slap hangt, zodat de klep helemaal op de container rust en hij niet te veel doorhangt als de container eruit is. Het voordeel van de Victorketting is dat je met een tangetje de schalmen los kunt maken en weer dicht kunt vouwen.
Sedum
Het sedumpakket bestaat uit vijf lagen. Begin met het op maat knippen van de onderlaag, 162,4 x 82,4 centimeter. Deze is bedoeld om de dakbedekking te beschermen; nu is dat bij dit project niet nodig, maar dit beschermdoek heeft ook als functie dat het water vasthoudt. Leg het beschermdoek boven op N. Knip vervolgens de drainageplaat op maat en leg hem met de kuiltjes naar beneden boven op het beschermdoek. Knip vervolgens het filterdoek op maat en leg dit over de drainageplaat. Vervolgens breng je een laag van 4 centimeter van het daktuinsubstraat aan. Zorg dat dit evenredig verdeeld is en strijk het mooi glad. Vervolgens kun je de rol sedum erbovenop leggen; leg hem haaks in een hoek en rol af. Gebruik een stevig mes om de overstekende randen eraf te snijden.
Gebruik een lijmklem en een rechthoekig hulpstuk om B haaks te monteren.
Schroef D vast aan B.
Zaag F schuin af onder een hoek van 45 graden.
Leg de palen op een vlakke ondergrond voor een recht frame.
Met een hamer en een beitel verzinkt u de scharnieren in het frame.
Bevestig de scharnieren aan U.
Bevestig M en L onder de poten van het frame.
Maak aan de achterzijde een inkeping in O voor de afvoer van overtollig water.
Bevestig de ketting op twee derde van de lengte van S.
Plaats de container in de ombouw en bevestig vervolgens het voorschot.
Tips
Tip 1
Verzinken tellerkopschroeven
Om deze schroeven netjes weg te werken kun je ze verzinken. Dit doe je door eerst met een speedboor van 22 millimeter een inkeping te boren van 4 millimeter diep. Doe dit onder dezelfde hoek als waaronder je de schroef erin wilt draaien. Vervolgens boor je met een 8 millimeter boor het gat voor de schroef. Dit doe je alleen in het ‘bovenste’ stuk hout, zodat de schroef alleen grip in het onderste stuk hout heeft en de twee zo strak tegen elkaar trekt.
Tip 2
Met het pakket van groendak.nl kun je heel gemakkelijk aan de slag. Je kunt er per vierkante meter bestellen en alle benodigdheden worden bij je thuis bezorgd. Alle informatie vind je op: www.groendak.nl/sedumdak/opbouw
Tip 3
Onderhoud sedum
Eén keer per jaar verwijder je ongewenste beplanting, scheuten van bomen (bijvoorbeeld eikels) en onkruid dat tussen het sedum kan groeien. Geef in droge perioden wat water. Het advies is om jaarlijks bij te voeren met Groendakvoer Sedum.
Snijd met een stevig mes de sedummat op maat.
Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.