Feestelijke oranjekoek
Een feestelijke oranjekoek voor bij de koffie, wie wil dat nou niet? Op Koningsdag nemen we graag een feestelijke traktatie. Maar ook daarna kun je deze heerlijke oranjekoek nog prima bakken.
Aantal personen: 8.
Bereidingstijd: 2 uur 15 min.
Dit heb je nodig voor oranjekoek:
De volgende benodigdheden heb je nodig voor de oranjekoek:
Voor de koek:
- 1 ei
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 30 g boter, zacht
- 350 g zelfrijzend bakmeel
- rasp van een sinaasappel
- 2 tl gemalen anijszaad
- 100 ml water
Voor de vulling:
- 150 g amandelmeel
- 150 g fijne kristalsuiker
- 1 eiwit
- rasp van ½ citroen
Voor de garnering:
- 100 g poedersuiker
- 1 el rode bessensap of ¼ tl roze kleurstof
- 200 ml slagroom
- 2 el suiker
- wat extra gekonfijte sinaasappelschilletjes, zie recept hieronder
- geschaafde chocoladekrullen, kijk hier voor een handig filmpje
Zo maak je oranjekoek:
Met het volgende stappenplan maak je een heerlijke oranjekoek:
- Meng alle ingrediënten voor de koek in een grote kom en maak er een deeg van.
- Laat het deeg een half uur opstijven in de koelkast.
- Maak ondertussen de vulling door deze ingrediënten te mengen tot een amandelspijs.
- Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke stukken.
- Rol deze stukken op een bebloemd werkblad uit tot twee plakken die passen in je bakblik. Traditioneel is oranjekoek vierkant, maar je kunt ook een rechthoekig of een rond bakblik gebruiken.
- Vet je bakblik in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Leg het eerste plak deeg op de bodem. Verdeel er de amandelspijs over en bedek met de tweede plak deeg.
- Bak de koek in dertig tot veertig minuten gaar in een voorverwarmde oven op 160 graden.
- Haal de koek daarna uit de oven en laat hem afkoelen.
- Garneer de koek vlak voor het serveren.
- Roer daarvoor eerst een glazuur van de poedersuiker en het bessensap. Het glazuur moet vloeibaar zijn, maar niet té.
- Klop de slagroom stijf met de gewone suiker.
- Bestrijk de bovenkant van de koek met het glazuur en versier met toefjes slagroom.
- Leg op elk toefje wat gekonfijte sinaasappelschilletjes en chocoladekrullen ter decoratie.
Zo maak je gekonfijte sinaasappel
- Boen twee (liefst biologische) sinaasappels goed schoon.
- Snijd repen schil van de vruchten en let er daarbij op dat je zo weinig mogelijk van het wit mee schilt.
- Leg de schillen op een snijplank en snijd ze in de lengte in zo dun mogelijke reepjes.
- Doe de reepjes in een steelpannetje met 25 gram suiker en voeg er kokend water aan toe, zoveel dat het onderstaat.
- Breng het aan de kook en laat een minuut doorkoken.
- Giet de reepjes af en dep ze droog met keukenpapier. Doe 25 gram suiker in een kom en voeg hier de reepjes aan toe. Hussel alles door, zodat alle stukjes voorzien zijn van suiker.
- Leg de reepjes verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze in een voorverwarmde oven op 100 graden in ongeveer een uur. Ze moeten dan lekker knapperig zijn.
- mdat sinaasappels nogal kunnen verschillen in formaat is het lastig te zeggen hoeveel schil er van één stuk afkomt. Maak gerust wat meer; de gekonfijte schil is erg lang houdbaar.
Nu heb je een lekkere oranje lekkernij voor bij de koffie op Koningsdag. Geniet van de oranjekoek!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.