Thee van gedroogde citroenverbena
Met een beetje geluk, groeit de citroenverbena goed in je tuin. Snoei de takjes vóór de eerste vorst en geniet de hele winter van heerlijke kruidenthee.
Ingrediënten voor citroenverbenathee
• paar takjes citroenverbena
• kokend water
• eventueel honing
Zo maak je citroenverbenathee
Knip met een snoeischaar of stevige keukenschaar takjes van de struik. Was de blaadjes indien nodig om het zand te verwijderen. Schud de takjes goed uit. Leg ze op een rooster (bijvoorbeeld een koekjesrooster) op een warme plek, in de zon. Een vensterbank op het zuiden is een prima plek. Laat de blaadjes in één tot twee dagen indrogen. Dit is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. De blaadje drogen makkelijk in en je ziet het ook goed wanneer de blaadjes droog genoeg zijn: ze worden een beetje knisperig. Bewaar de takjes op een schone, droge plek. Een schone glazen weckpot werkt hier prima voor. Om iets ruimte te besparen kun je de blaadjes ook van de takjes rissen, maar dat is niet per se nodig. Zet de glazen pot op een donkere plek. De gedroogde citroenverbena blijft zeker een jaar goed.
Zo maak je er thee van
Leg in een theepot een takje gedroogde verbena, of vul een thee-ei met losse blaadjes. Giet er kokendheet water op en laat enkele minuten trekken. De kruidenthee zal lichtgroen van kleur worden, net als een verse muntthee. Zoet, naar wens, met honing.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.