Home > Lekker eten > Courgettecake met olijfolie en walnoot

Courgettecake met olijfolie en walnoot
Cake bakken met olie in plaats van boter lijkt misschien bijzonder, maar het resultaat is een heel lekkere, smeuïge cake. Probeer deze courgettecake met olijfolie en walnoot zelf ook eens uit!
Dit heb je nodig voor courgettecake:
- 80 ml olijfolie + evt. een beetje voor het invetten
- 125 g bruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 kleine courgette (ongeveer 175 g), grof geraspt
- 75 g walnoten, grof gehakt
- 180 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
Zo maak je courgettecake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in met olijfolie of bekleed hem met bakpapier.
- Mix in een kom de olijfolie en de bruine basterdsuiker en voeg een voor een de eieren toe.
- Roer er de geraspte courgette en de walnoten door.
- Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en de kaneel en spatel dit mengsel door het courgettemengsel.
- Schep het geheel in de cakevorm, zet in de oven en bak in ongeveer 45-55 minuten gaar.
- Komt een satéprikker schoon uit de cake? Dan is hij goed gaar.
- Laat een kwartiertje afkoelen in het blik voor u de cake uit de vorm haalt.
- Laat verder afkoelen op een rooster.
Meer inspiratie nodig?
Iedereen die zelf courgettes kweekt, weet hoe groot de oogst midden in de zomer kan zijn. Soms weet je gewoon niet meer wat je ermee moet doen. In Landleven juli staan negen verschillende, simpele recepten die inspiratie geven om die courgettes te gebruiken én ze met plezier te eten. Bestel Landleven juli nu online!
Tekst en fotografie Anna Rubingh