Column: Vakmensen
Voor dit nummer van Landleven mocht ik op bezoek bij Jan van der Brug in Joure. Ik was al eens eerder bij hem en zijn vrouw Lia geweest, om hem het hemd van het lijf te vragen over het recept van Fries suikerbrood dat hij met ons wilde delen (u vindt dat in het januarinummer van 2023). Sinds dat eerste interview hebben we altijd contact gehouden en nu kwam hij met het idee om beschuiten te bakken voor Landleven. Ik vond het een fantastisch plan, want ik wilde weleens weten hoe je die nou zelf maakt!
Jan was aan het begin van zijn loopbaan bakker en in die tijd verzamelde hij een schat aan kennis en kunde. Thuis heeft hij nu een goed uitgeruste keuken waar hij graag bakt, maar alleen nog voor zijn gezin en familie. Het gebeurt niet vaak dat ik iemand voor de tweede keer interview, na zo’n eerste gesprek weet je eigenlijk alles voor het artikel. Deze keer was dus meer ‘gezellig op de koffie’ dan ‘we gaan een serieus interview doen’.
Tijdens onze kop koffie was ik opnieuw onder de indruk van Jan en alles wat hij weet. In al zijn bescheidenheid blijft hij nuchter. Ja, hij heeft een kookboek geschreven met al zijn recepten. Is dat boek verkrijgbaar? Nee hoor, hij schreef het alleen voor zijn kinderen. Zou hij als expert van traditionele bakrecepten op televisie kunnen komen? Jazeker, maar geen haar op zijn hoofd die daar aan denkt. Jan is echt zo’n vakman van vroeger die niet te koop loopt met zijn expertise. Een verademing tussen alle influencers, nep-experts en chat-GPT-gegenereerde recepten die tegenwoordig mijn digitale schermen overstromen. Weet u wat? Ik ken liever één Jan die door zijn ervaring écht weet hoe je beschuit moet bakken dan dat ik twintig recepten van internet krijg waarvan je geen flauw idee hebt of je er wat mee kan. Ongetwijfeld zal AI in de toekomst veel bereiken en mensen kunnen helpen, maar echte vakmensen die wat kunnen met hun handen zijn waardevoller dan ooit.
Persoonlijke verhalen
Persoonlijke verhalen vanuit het warme hart van haar huis. Culinair redacteur Klaske geeft dit jaar elke maand een kijkje in haar keuken. Deze column verscheen in Landleven november. Deze editie kunt u hier bestellen.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."