
Column: Kookboekverslaving
Ik geef het toe. Ik heb een verslaving. Een verslaving aan kookboeken, welteverstaan. Ik vind het echt heerlijk om kookboeken te lezen, erdoor te bladeren, erin te neuzen, erover te fantaseren en ja, uiteindelijk kook ik ook nog weleens wat uit een kookboek.
Een tripje naar de stad? Iemand anders komt misschien thuis met tassen vol kleding. Ik niet; ik speur liever door de boekhandels op zoek naar een uniek kookboek. Met de kinderen naar de bibliotheek, ‘Mama kijkt even bij de kookboeken hoor!’. Teruggekomen van vakantie? Kookboek mee in de koffer. Op mijn verjaardagslijstje? Kookboek. Wat brengt Sinterklaas mee uit Spanje? U raadt het al: kookboek.
U zult vast denken, hoeveel kookboeken heeft een mens nodig? Echt nodig is het natuurlijk niet, maar het is voor mij een hobby én mijn werk om ze te lezen. Ik heb op de redactie twee planken met kookboeken en een rijtje van tien stuks op mijn bureau. Thuis staat één hele kast vol kookboeken. Verder liggen er altijd wel wat kookboeken in de huiskamer en natuurlijk een paar in de keuken. Zelfs op mijn nachtkastje liggen kookboeken. Voor het slapengaan lees ik een paar recepten, denk er een beetje over na en daarna val ik heerlijk in slaap.
Favoriete Nederlandse kookboeken
Ik dacht, misschien vindt u het leuk om te zien wat mijn favoriete Nederlandse kookboeken zijn. Het is natuurlijk een onmogelijke opdracht, maar ik probeer het toch!
Het boek Eenvoudig Lekker van Teunie Luijk pak ik er vaak bij. Een heerlijk no-nonsense kookboek, geschreven door een vrouw die jarenlange kookervaring en dus verstand van zaken heeft. Het boek is gevuld met ‘gewone’ recepten, zoals stamppot, appeltaart of rijstepap.
Cees Holtkamps De Banketbakker staat vol recepten uit de klassieke Nederlandse banketbakkerij. Verwacht geen mooie plaatjes en praatjes, maar wel gedegen recepten van een vakman.
De beste Nederlandse kookboekenschrijfster is wat mij betreft de onovertroffen Yvette van Boven. Ik heb veel boeken van haar op de plank en daarvan is Van Boven in het wild mijn favoriet. Yvette combineert daarin een eetbare-plantengids met recepten om deze zelfgeplukte oogst te verwerken. Een vrouw naar mijn hart!
100 luxe koekjes van eigen deeg is een boek dat ik bijna wekelijks uit de kast haal. Elisabeth Scholten is een thuisbakster en haar Marokkaanse schoonfamilie geeft haar veel inspiratie om lekkernijen van verder weg te bakken.
Vindt u het leuk uw favoriete kookboek met mij te delen? Ik hoor het graag via klaske.bakker@roularta.nl
Een jaar in mijn keuken
Culinair redacteur Klaske Bakker geeft dit jaar elke maand een kijkje in haar keuken. Persoonlijke verhalen vanuit het warme hart van het huis. Deze column verscheen in Landleven mei.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."