Home > Lekker eten > Bakken > Speculaastaartje
Speculaastaartje
Dit taartje is een combinatie van klassieke Sinterklaasingrediënten: speculaaskruiden, amandelspijs en geschaafde amandeltjes. Lekker voor bij de koffie, terwijl de hele familie zit te wachten tot een “vreemdling” wellicht op bezoek komt.
Bereidingstijd: 30 min
Baktijd: 40 min
Dit heb je nodig:
Voor de bodem:Â
- 250 g bloem
- 175 g koude boter (in blokjes gesneden)
- 1 ei
- 100 g donkere basterdsuiker
- mespunt zout
- 3 tl speculaaskruiden
Voor de vulling:Â
- 150 g zachte boter
- 150 g suiker
- 2 eierenÂ
- 150 g bloem
- flinke snuf zout
- ½ zakje bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
Verder:
- 100 g amandelspijsÂ
- 1 tl suiker
- 30 g amandelschaafsel
- lage taartvorm, diameter 24 cmÂ
Zo ga je te werk:
- Maak eerst het deeg voor de bodem. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine (met sikkelmes). Meng het met behulp van de ‘pulse’-stand tot een deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.Â
- Maak ondertussen de vulling van de taart. Meng met de mixer de boter en de suiker tot een romige massa. Voeg al mixend één voor één de eieren toe, voeg het volgende pas toe als het eerste goed opgenomen is. Voeg daarna de bloem, het zout, bakpoeder en de kruiden toe en meng tot een egaal geheel.
- Vet de taartvorm in met wat boter of bakspray. Rol het deeg voor de bodem uit tot een lap die iets groter is dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Het deeg is aardig plakkerig, maar dat geeft niet. Als er een scheur in de bodem komt, ‘plak’ er gewoon weer een stukje deeg op. Houd een balletje deeg ter grootte van een pingpongbal over.Â
- Kruimel het amandelspijs los en verdeel het in kleine bergjes over de bodem. Vul de taart met het vulling-beslag.
- Maak de taart af door het kleine balletje achtergehouden deeg er in stukjes over te verkruimelen. Strooi er nog 1 theelepel suiker en het amandelschaafsel over.
- Bak de taart zo’n 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. De taart is klaar wanneer u er een cakeprikker of satéstokje in prikt en die er schoon uit komt. De taart is wat omhoog gerezen en zal later weer wat inzakken, dat hoort zo.Â
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.