Speculaasmoppen met walnotenspijs

Speculaasmoppen met walnotenspijs

Speculaasmoppen met walnotenspijs, heerlijk in de winter met een warm drankje om echt in de feestdagen stemming te komen!

Dit heb je nodig:

Speculaasmoppen:

  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • ½ tl zout
  • 50 ml karnemelk
  • 250 g bloem
  • 2 el speculaaskruiden
  • ½ el bakpoeder
  • 200 g walnotenspijs
  • 1 losgeklopt ei
  • amandelschilfers en halve amandelen, ter decoratie

Walnotenspijs: 

  • 300 g walnoten
  • 300 g suiker
  • 1 ei

Walnotenspijs
Walnotenspijs

Zo ga je te werk:

Speculaasmoppen:

Meng de boter met de suiker en het zout in een kom tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de karnemelk toe en meng goed. Zeef boven een andere kom de bloem met de speculaaskruiden en het bakpoeder. Kneed dit daarna vlot door het botermengsel, tot u een homogeen deeg hebt. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur tot een nacht rusten in de koelkast. Verdeel daarna het deeg in 25 stukjes en draai hier bolletjes van. Kneed vervolgens de spijs even en verdeel deze ook in 25 bolletjes. Rol met een deegroller elk balletje deeg uit tot een rondje met een diameter van ongeveer 7 centimeter (als het deeg te plakkerig is, legt u het tussen twee velletjes bakpapier). Leg vervolgens in het midden van het rondje een balletje spijs, vouw het deeg eromheen en sluit het voorzichtig. Rol het daarna in uw handen tot een mooi, gesloten balletje. Leg het balletje vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het iets plat. Ga door tot u 25 speculaasmoppen hebt. Bestrijk elk mopje met wat losgeklopt ei en bestrooi met amandelschilfers of druk een halve amandel in het midden. Bak de moppen vervolgens in een voorverwarmde oven op 175 graden in 25 tot 30 minuten mooi gaar. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Walnotenspijs:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de walnoten twaalf minuten in de voorverwarmde oven; schep ze halverwege even om. Haal daarna de walnoten uit de oven en laat ze afkoelen. Maal vervolgens de noten fijn in een keukenmachine met de suiker. Voeg daarna het ei toe en laat de machine draaien tot er een mooie spijs ontstaat. Verpak vervolgens de spijs in huishoudfolie en bewaar hem in de koelkast.
Om de speculaasmoppen te maken, gebruikt u ongeveer een derde van dit recept. De rest kunt u prima bewaren om op een later tijdstip te gebruiken: de spijs blijft zeker twee weken houdbaar in de koelkast en nog veel langer in de vriezer.