Home > Lekker eten > Bakken > Spakenburgs hart
Spakenburgs hart
Een Spakenburgs hart is een grote plaatkoek in de vorm van een hart. Met wit glazuur wordt er een hartenwens op geschreven; de koek wordt daarom vaak cadeau gegeven bij geboortes, huwelijken en andere speciale gelegenheden.
Ingrediënten Spakenburgs hart
Met de volgende ingrediënten ga je aan de slag:
- 125 g margarine
- 125 g suiker
- 175 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 3 el water snufje zout
Voor het glazuur:
- 1 eiwit
- 150 g poedersuiker
Bereidingswijze
Voor het maken van deze heerlijke grote plaatkoek volg je de volgende stappen:
- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een deeg.
- Haal het uit de machine en kneed kort door.
- Maak er een plak van en verpak deze in huishoudfolie.
- Laat minimaal een dag rusten in de koelkast.
- Haal het deeg de volgende dag uit de koelkast.
- Rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
- Snij een mooi, groot hart uit het deeg.
- Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het hart in een voorverwarmde oven op 160 graden ongeveer 15 minuten. Het hart moet licht bruin zijn, maar nog niet helemaal gaar.
- Haal de koek uit de oven en laat afkoelen.
- Om het glazuur te maken klopt u het eiwit stijf in een brandschone kom. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe tot er een mooi, dik glazuur is ontstaan.
- Schep het glazuur in een spuitzak en laat tot gebruik rusten.
- Versier het hart met de witte glazuur.
- Schrijf er een mooie tekst op of versier het hart met krullen of bloemen. Versieren met wat gekleurde decoratieparels mag, maar is niet traditioneel.
- Laat het glazuur hard worden. Snij de koek in grote stukken en serveer.
Tips
- Een echt Spakenburgs hart is halfgaar; een beetje taai is de bedoeling. Is het hart knapperig geworden? Dan heeft het net te lang in de oven gezeten.
- Je kan het recept eenvoudig verdubbelen, dan bak je één koek om weg te geven en eentje om lekker zelf op te eten.