Home > Lekker eten > Bakken > Rijssense speculaashartjes
Rijssense speculaashartjes
Rijssense speculaashartjes zijn brokken speculaas in een mooie vorm, naar traditioneel recept uit Overijssel.
Bereidingstijd: 2,5 uur
Dit heb je nodig:
- 225 gram roomboter
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- snufje zout
- 300 gram bloem
- 2,5 el speculaaas kruiden
- 3 tl bakpoeder
- 2 eiwit
- 250 gram poedersuiker
- 75 gram suiker
- 50 ml melk
- 150 gram boter
- 3 à 4 dopjes vanille extract (dr. Oetker)
Zo ga je te werk:
Voor het hart
- Meng de roomboter met de basterdsuiker en het zout.
- Kneed daarna de bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder erdoor.
- Maak van het deeg een bol, wikkel in plasticfolie en leg het minstens een half uur in de koelkast (een dag zou nog beter zijn).
- Kneed het deeg even door, bestrooi je werkvlak met bloem.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en steek er hartjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden.
Voor het glazuur
- Klop het eiwit met de poedersuiker op, totdat de suiker opgelost is.
- Voeg eventueel een paar druppeltjes extra water toe, tot het smeerbaar is, maar niet té dun. Het moet nog net uitlopen, zodat het een glad laagje wordt.
- Besmeer de speculaasharten met het glazuur.
Voor de botercrème
- Klop het eiwit, 1 el suiker en de vanille kort door elkaar.
- Breng de melk, de rest van de suiker en 25 gram boter aan de kook.
- Voeg een beetje van dit mengsel toe aan de eimassa en roer goed door.
- Doe dit terug in de pan en breng het nogmaals, al roerende, aan de kook.
- Laat even kort doorkoken, laat het hierna afkoelen.
- Klop de overige boter tot een zachte, luchtige crème.
- Voeg beetje bij beetje de afgekoelde melkstroop toe en blijf kloppen.
- Klop daarna nog ongeveer 15 minuten tot de botercrème stijf is.
- Voeg, naar wens, nog wat kleurstof toe.
- Doe de botercrème in een spuitzak en decoreer de hartjes met de crème.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.