Meringuetaart met wichter pruimen maken

Meringuetaart met wichter pruimen maken

Lotte Daalman is een echte wichterpruimenkenner en heeft haar eigen boomgaard. In dit recept vind je hoe je van deze wichters een heerlijke meringuetaart maakt.

Dit heb je nodig voor meringuetaart met wichter

Taartbodem:

  • 200 g gezeefde bloem
  • 150 g ongezouten roomboter, koud, in blokjes
  • 150 g suiker
  • 1/4 tl zout
  • 1 ei, maat M

Italiaanse meringue:

  • 50 ml water
  • 200 g suiker
  • 3 eiwitten van maat M eieren

Zo ga je te werk

Taartbodem:Ā 

1. Doe alle ingrediƫnten in een kom en meng door elkaar tot u er een deegbal van kunt maken.

2. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het een nacht opstijven.

3. Verwarm de oven voor tot 180 graden (stand boven- en onderwarmte).

4. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol met een deegroller de bodem uit tot hij over de bakvorm heen past.

5. Vet de bakvorm in. Lotte gebruikt een taart-/quichevorm waarvan de bovenkant een doorsnee van 30 centimeter heeft.

6. Doe het deeg in de bakvorm en prik met een vork gaatjes in het deeg.

7. Breng een blindbakvulling (bijvoorbeeld bakbonen) aan en bak de taartbodem twintig minuten blind in de oven.

8. Haal het overtollige deeg weg met een scherp mes, haal de blindbakvulling eruit en bak de taartbodem nog eens tien tot vijftien minuten tot het deeg mooi goudbruin is.

9. Laat de taartbodem afkoelen en haal hem uit de vorm om volledig af te koelen.

Italiaanse meringue:

1. Voeg de eiwitten toe in een keukenmachine (met garde).

2. Doe het water en de suiker in een steelpan en laat dit koken. U hoeft niet te roeren.

3. Start met het opkloppen van de eiwitten wanneer het suikermengsel 113 graden is. Dit mag op de hoogste stand. Gebruik een suikerthermometer; u kunt aan het mengsel zelf niet zien wanneer het op deze temperatuur is.

4. Haal de pan van het vuur wanneer het suikermengsel een temperatuur van 118-120 graden heeft bereikt. Zet de keukenmachine op halve kracht en giet de siroop voorzichtig op de zijkant van de kom en niet in het mengsel. Zo voorkom u dat de siroop overal heen spat.

5. Zet zodra alle siroop is toegevoegd de keukenmachine op volle kracht en laat hem draaien tot de meringue lauw is. Dit duurt ongeveer vijftien tot twintig minuten.

6. Als de meringue mooie, stijve pieken heeft is hij klaar voor gebruik.

wichtercurd in een bakje

Wichtercurd

1. Doe 150 g wichters met pitĀ in een steelpan met 3 el water en kook ze kapot. Druk de wichters door een zeef wanneer al het sap uit de wichters is gekookt, zodat alleen het sap overblijft.

2. Verwarm het sap. Voeg vervolgens 125 g suiker en 100 g boter op kamertempratuur toe in een hittebestendige kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Lotte gebruikt hiervoor een steelpan met een klein laagje kokend water.

3. Haal de kom van de steelpan zodra de boter gesmolten is en roer 5 eidooiers door het mengsel tot ze opgenomen zijn.

4. Zet de kom op de steelpan en roer het mengsel goed door. Blijf roeren tot het mengsel dik wordt. Stop niet met roeren en laat het mengsel ook niet koken. Dit voorkomt dat u gestold ei in de wichtercurd krijgt.

5. Doop een spatel in de curd en maak een streep met uw vinger. Loopt de curd niet door, dan is het mengsel klaar.

6. Haal de kom van de steelpan af en voeg als laatste 2Ā gelatineblaadjes toe, die van te voren een uur in koud water hebben gelegen. Roer het mengsel door totdat de gelatineblaadjes volledig opgenomen zijn.

7. Laat het mengsel afkoelen, leg vershoudfolie op de kom en zet de curd daarna ongeveer een tot anderhalf uur in de koelkast om op te stijven.

Meringuetaart assembleren

Alle onderdelen zijn klaar, dus het is nu tijd om de meringuetaart te assembleren.

1. Giet de curd in de taartbodem en smeer hem evenredig uit.

2. Doe de Italiaanse meringue in Ć©Ć©n of meerdere spuitzakken (dat hangt ervan af of u meerdere spuitmondjes wilt gebruiken) en spuit de taart op. U kunt eventueel ook een spatel gebruiken om het af te smeren.

3. Brand vervolgens met de crĆØme brĆ»lĆ©e-brander de meringue aan de bovenkant goudbruin.

4. Serveert u de meringuetaart direct, dan is de bodem knapperig. Laat u hem een nacht in de koelkast, dan is het deeg wat zachter: ook erg lekker!

5. U kunt de meringuetaart tot drie dagen in de koelkast bewaren.