Kerststol

Kerststol

Als je maar één recept kiest om deze Kerst te bakken, laat het dan deze kerststol zijn! Misschien wordt het bakken van deze kerststol wel een nieuwe familietraditie!
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig voor de kerststol:

  • 200 g rozijnen
  • 150 g krenten
  • 30 ml rum
  • 350 g tarwebloem
  • 40 g witte basterdsuiker
  • ½ tl speculaaskruiden
  • ¼ tl gemalen koriander
  • snufje versgemalen nootmuskaat
  • ½ tl zout
  • 1 citroen, geraspt
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 150 ml volle melk, op kamertemperatuur
  • 300 g (zelfgemaakte) amandelspijs (zie recept amandelspijs)
  • 50 g amandelen, grof gehakt
  • 50 g boter, gesmolten
  • wat poedersuiker om te garneren

Zo ga je te werk:

  1. Meng de rozijnen met de krenten in een kom en giet er de rum over. Laat dit een nachtje staan.
  2. Zeef de bloem boven een kom samen met de suiker, de specerijen en het zout.
  3. Voeg daarna ook de citroenschil en de gist toe.
  4. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en giet daar het ei, de boter en de melk in.
  5. Roer vanuit het midden door en kneed het deeg met behulp van een mixer eerst twee minuten op de lage stand en vervolgens vijf tot zeven minuten op de middelste stand.
  6. Vet daarna een kom licht in en leg hier het deeg in. Dek het af met een vochtige theedoek en laat het een uur rijzen. Bestuif het werkblad met bloem en leg er het deeg op.
  7. Rol het deeg vervolgens wat uit en verdeel er de krenten, rozijnen en amandelen over.
  8. Vouw het deeg dubbel en kneed de vulling door het deeg.
  9. Kneed daarna de amandelspijs een beetje los en maak er een rolletje van.
  10. Rol het deeg tot een ovaal en leg de amandelspijs in het midden; flap vervolgens het deeg dubbel, zodat je de vorm van een kerststol krijgt.
  11. Leg vervolgens het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het nog eens drie kwartier tot een uur narijzen onder een iets vochtige theedoek.
  12. Bak het brood in een op 200 graden voorverwarmde oven in 30 tot 35 minuten mooi goudbruin.
  13. Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de gesmolten boter. Wacht enkele minuten en bestrijk het brood voor een tweede keer.
  14. Bestrooi de kerststol vlak voor het serveren met poedersuiker.

Tip: Het recept voor zelfgemaakt amandelspijs vind je hier.
Gebruik je amandelspijs uit een pakje? Kneed er vervolgens dan voor je het verwerkt het sap van een halve citroen en een half tot een heel losgeklopt ei door.

Eventueel kan je aan de vulling van de kerststol naar smaak oranjesnippers, sukade en gedroogde cranberry’s toevoegen.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.