Brood bakken

Brood bakken

Niets is zo lekker als versgebakken brood uit eigen oven. Bak je eigen speltbrood of zonnebloempittenbrood met dit recept.

Brood met voordeeg

Dit brood maak je met een starter of voordeeg. Dit is een snelle manier om een soort zuurdesem te maken. Je maakt het op de volgende manier. Roer 200 gram bloem, 200 milliliter water en 7 gram droge gist door elkaar in een grote pot of kom. Zet onafgedekt weg op een warme plek. Het deeg zal al snel beginnen te bubbelen en rijzen. Wacht tot het voordeeg is gerezen en weer gezakt naar zijn oorspronkelijke formaat; dit duurt een tot twee uur. Nu kun je het voordeeg gebruiken.

Variatie 1: met spelt

Dit heb je nodig:

  • 100 g voordeeg
  • 500 g speltmeel
  • 150 g tarwemeel
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2½ tl zout

Zo ga je te werk:

Meng alle ingrediënten en kneed het mengsel met de keukenmachine (met deeghaak) in tien minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg zo’n drie uur rusten (langer mag ook, maar maximaal twaalf uur) op een warme plek. Sla de lucht uit het deeg en kneed het nog even kort door. Maak van het deeg een bol en laat het nog een uur rijzen. Kerf het brood aan de bovenkant in met een scherp mes om een kruisvorm te maken. Bak het brood dertig tot veertig minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.

Variatie 2: met zonnebloempitten

Dit heb je nodig:

  • 100 g voordeeg
  • 400 g bloem
  • 250 g speltmeel
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2½ tl zout
  • 1 el zonnebloempitten

Zo ga je te werk:

Ga op dezelfde wijze te werk als bij de eerste variatie. Vorm het brood alleen niet in een bol, maar bak het in een bakblik. Bestrijk de bovenkant vóór het bakken licht met water en strooi er de zonnebloempitten over.

Tips voor het bakken van brood:

  • Zet tegelijk met het brood een kopje kokend heet water in de oven. Door de stoom krijgt het brood een mooie korst.
  • Je kunt al het voordeeg direct gebruiken of één brood bakken en de rest van het voordeeg ‘voeden’ voor volgende broden. Voeg dagelijks 50 gram bloem en 50 milliliter water toe, roer even goed en zet de pot weer weg. Haal vóór je bloem en water toevoegt wel 100 gram voordeeg weg. Gebruik het in een brood of gooi het weg.
  • Brood is gaar als het ‘hol’ klinkt. Met een digitale kernthermometer kun je preciezer te werk gaan: het brood is gaar als de binnentemperatuur 95 graden is.
  • Op het weblog van Levine, uitdekeukenvanarden.blogspot.nl, vind je nog veel meer tips, recepten en inspiratie om brood te bakken.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.