Boterkoek met een twist

Boterkoek met een twist

Heb je zin in een gemakkelijke én bijzondere taart? Dan is deze boterkoek zeker het proberen waard. De gember geeft een verrassende smaak die perfect past in de verder heerlijk zoete boterkoek.
Aantal personen: 6.
Bereidingstijd: 2 uur, 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 300 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 300 g bloem
  • 4 bolletjes stemgember
  • 1 ei, losgeklopt

Verder

  • boterkoekvorm

Zo ga je te werk:

  • Klop de boter met de suikers en het zout tot een romig geheel.
  • Meng er de bloem door en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Hak de gember fijn en meng de helft door het deeg.
  • Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Vet een boterkoekvorm in met wat boter. Druk het deeg in de vorm en strijk de bovenkant plat.
  • Verdeel de overgebleven gember over de koek en druk de stukjes in het deeg.
  • Bestrijk nu de bovenkant met het losgeklopte ei en maak er met een vork een mooi ruitpatroon in.
  • Bak de boterkoek in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de koek goed afkoelen voordat je hem in (kleine) stukjes snijdt en serveert.

Tips

  • Heb je geen boterkoekvorm? Geen nood, gebruik dan een quichevorm of andere lage bakvorm. Gebruik wel een dichte vorm: uit een springvorm kan de smeltende boter druipen.
  • Niet zo dol op gember? Laat deze dan gewoon achterwege.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.