Home > Lekker eten > Bakken > Bietenbrood
Bietenbrood
Teunie Luijk is er gek op: elke keer variëren met het brood dat ze bakt. De ene keer met zaadjes en pitten, de andere keer met de vulling. Deze keer vervangt ze een deel van het water door bietensap. Het resultaat? Een heel bijzonder gekleurd bietenbrood.
Bereidingstijd: 2 uur
Dit heb je nodig
- 500 g tarwemeel
- 250 g bloem, geschikt om brood mee te bakken
- 1 el gedroogde gist (circa 11 g)
- ½ tot ¾ el bakkerszout (10-12 g)
- scheutje zonnebloemolie (circa 30 g)
- 225 ml water, op kamertemperatuur
- 225 ml bietensap, op kamertemperatuur
Zo ga je te werk
- Meng de ingrediënten en voeg scheutje voor scheutje de vloeistoffen toe.
- Kneed met de hand of de machine tot het een mooi en elastisch deeg is.
- Leg het deeg in een licht ingevette teil en bedek deze met een schone, droge theedoek. Laat het deeg een half uur voorrijzen.
- Haal het uit de kom. Duw de lucht eruit en maak er een platte cirkel van. Vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol het deeg tot een strakke bol. Laat het met de naad naar beneden even rusten.
- Vet een bakblik in met een klontje boter of margarine. Druk de deegbol weer plat en rol het deeg op zodat het mooi in het bakblik past. Leg het deeg in het bakblik en laat het daar minstens een half uur tot vijf kwartier (of langer) in liggen. Deze narijs is klaar wanneer het deeg in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven op 225 graden (heteluchtoven op 200 graden).
- Zet het bakblik met het deeg op de bakplaat en schuif deze op de onderste richel van de oven.
- Bak het brood gaar in 35 tot 45 minuten.
- Stort het direct uit het blik om het op een rooster te laten uitdampen, voor een knapperige korst.
Tips
- In plaats van het brood in een bakblik te bakken kun je er ook bolletjes van vormen. Bij bolletjes blijft de kleur intenser dan bij brood in een bakblik.
- Bestrijk het deeg vlak voor het bakken met wat losgeklopt ei voor een mooie glans.
- Je kunt ook andere groentesappen gebruiken voor een andere kleur of smaak. Probeer eens wortelsap, spinaziesap of dunne pompoenpuree. Je kunt ook het afgekoelde kookwater van aardappels gebruiken; door het achtergebleven zetmeel in het water wordt het brood extra luchtig.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.