Bak een stoer bierbrood
Heb je je favoriete biertje gevonden? Bak er dan eens een bierbrood mee! Erg makkelijk om te maken en heerlijk bij een stoofpotje of een borrelplank.
Wist je trouwens dat je bier altijd schuin inschenkt? We hebben deze en andere tips voor bierproeven ook voor je op een rij gezet.
Bereidingstijd: 1 uur
Dit heb je nodig:
- 500 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl zout
- 1 el olijfolie
- 300-330 ml bier, bijv. Texels Skuumkoppe of een ander (streek)biertje
- extra olie of boter om de bakvorm mee in te vetten
Zo ga je te werk:
Verzamel alle ingrediënten voor het bierbrood en weeg het zelfrijzend bakmeel af. Vet een cakevorm in met olie of zachte boter.
Doe het bakmeel in een mengkom. Voeg het zout toe en een scheutje olijfolie. Voeg nu ook eventueel de ‘bonusingrediënten’ toe, zie tip.
Voeg het bier toe aan de mengkom. Dit kan elk soort bier zijn; bedenk wel dat de smaak van het bier te proeven is in het brood. Gebruik dus bier dat je lekker vindt! Meng alle ingrediënten met een schone hand vlot door elkaar. Het mengsel hoeft niet lang gemengd of gekneed te worden; als het samenhangend is, is het goed.
Als je een blikje bier hebt gebruikt (330 milliliter), zal het mengsel iets natter zijn en dat is helemaal niet erg. Als je een flesje bier hebt gebruikt (300 milliliter), of als je wat slokjes bier hebt geproefd, dan is het mengsel wat droger. Lijkt het té droog, voeg dan een scheutje water of melk toe.
Vorm van het deeg een brood en leg dit in het ingevette cakeblik. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 180-190 graden in 45-55 minuten gaar. Het brood is gaar als een satéprikker er droog uitkomt.
Laat het brood een beetje afkoelen en snijd het dan in plakken. Lekker bij een winters stoofpotje of met een likje boter op een borrelplank.
Tips van Klaske: bonusingrediënten
Dit recept is echt het basisrecept van een bierbrood. Je kunt er allerlei lekkers aan toevoegen om te variëren. Kies een of twee van de onderstaande ingrediënten:
- blokjes feta
- geraspte kaas
- stukjes uitgebakken bacon
- stukjes uitgebakken ui
- zongedroogde tomaatjes
- half blikje mais
- lente-ui in ringetjes
- zonnebloempitten
- verse kruiden, zoals rozemarijn, tijm of oregano
- specerijen, zoals paprikapoeder, komijn- of korianderzaad
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.