Tuinklussen

Tips voor het kweken van tuinbonen

Wanneer de zaailingen van de tuinboon in maart eenmaal een goed wortelstelsel hebben, hard je ze af door ze een week overdag buiten te laten wennen aan de omgeving. Ook kan je de plantjes rond de nacht in huis zetten en overdag buiten. Hierdoor wennen ze aan kou, regen en wind. Daarna plant je de plantjes uit in rijen in de volle-grond.

Door Geerte Vierwind
Zelf compost maken

Verzamel organisch materiaal, zoek een geschikte warme plek bij jou in de tuin of op het erf en begin met omgooien. Je eigen compost maken vergt veel tijd maar is heel makkelijk!

Door Geerte Vierwind
Winterrabarber telen

In het Noord-Limburgse Beringe telen Luc en Sanne Linders rabarber; geforceerde winterrabarber om precies te zijn. “Winterrabarber wordt binnen in het donker geteeld, in de wintermaanden”, vertelt Luc. "Het resultaat van deze teelt is een zachte, zoete rabarber met een prachtige rode steel en een wit voetje.” Luc en Sanne geven je graag wat tips.

Door Klaske Bakker
Blokjes bakken

Dit voorjaar was ik mijn jonge zaailingen aan het verspenen. Een heel precies werkje, al die plantjes en worteltjes ontwarren en tegelijkertijd zo min mogelijk beschadigen. En dan elk plantje in een eigen potje. Wat begon in 1 potje zat al snel in 20 potjes. Zo zaaide ik binnen een paar weken een hele verzameling jonge plantjes bij elkaar. Het rees al snel de pan uit met al die potjes. Waar laat ik dat allemaal?

Door Mariska Meinen Bodewits
Tomatenverzorging in 8 stappen

Er zijn talloze trucs en tips te vinden voor het telen van tomaten. Maar als de planten eenmaal in de kas staan en de oogst kan beginnen, hoe zorg je dan verder voor deze rode rakkers? Lars Seekles van biologische moestuin ’t Plukgeluk staat bij familie en vrienden bekend om zijn onovertroffen smaakrijke tomaten. Hij legt uit hoe hij deze weet te kweken.

Door Angela Groenbos
Zelfgemaakt buurtboekenkastje Landleven TV
Maak een buurtboekenkastje

Ruil boeken met de buren of toevallige voorbijgangers via een buurtboekenkastje. Nick van Zutphen legt uit hoe u dit kastje met rieten dak maakt.

Door Nick van Zutphen
Kamerplanten naar buiten verhuizen

Zodra de zomer aanbreekt kunnen ook kamerplanten naar buiten. Siertuinexpert Mady Nijenhuis-Han van Landleven geeft 6 tips over het naar buiten verhuizen van je kamerplanten.

Door Landleven
Zelfgemaakt oogstdroogrek voor knoflook en uien. Landleven TV
Maak een inklapbaar oogstdroogrek

Droog de oogst van jouw eigen uien en knoflook op dit handige inklapbare rek. Na het drogen klap je het hek weer in en verlies je geen ruimte in de schuur. Hoe je dit rek zelf maakt, zie je hier.

Door Nick van Zutphen
Voorzaaiwijs

Voorzaaien is de ideale manier om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk mooie bloemen hebt of kunt gaan oogsten. Maar hoe werkt het precies en waar moet je op letten? Wij geven 10 tips om ervoor te zorgen dat jij wijs kunt voorzaaien.

Door Landleven
6 eenvoudige zaaitips voor een mooi gazon

Het zaaiseizoen is van start gegaan, maar waar moet je eigenlijk op letten? 2 deskundigen geven je tips over hoe je het beste je gazon kunt inzaaien.

Door Landleven
Stap voor stap naar het perfecte gazon

Is het gras bij de buren altijd groener? Dat gebeurt je niet meer met onze tips! Twee deskundigen leggen uit hoe je ook zo’n strak en groen gazon krijgt.

Door Landleven
Zelfgemaakte compostzeef boven een kruiwagen. Landleven TV
Maak een slimme compostzeef

Compost zeven wordt een eenvoudige klus met een roterende compostzeef. Hoe zuiverder de compost, hoe beter de resultaten. De compostzeef filtert onverteerde delen, takken en andere ongewenste substanties uit uw compost. Hoe je deze zeef zelf maakt, zie je hier.

Door Nick van Zutphen