Tuinklussen

Een moestuin beginnen

Een moestuin beginnen kan een hele mooie aanvulling zijn voor jouw erf, maar hoe begin je eigenlijk zo’n tuin met heerlijke zelfgekweekte groenten en fruit? In dit artikel delen wij tips en informatie over de moestuin, zodat je straks zelf aan de slag kan. Meer tips over de moestuin vind je in Landleven editie mei.

Door Landleven
Snoeien hortensia

Zodra het gevaar van vorst is geweken, begint voor Nelly Boersma uit Oldenzijl de snoeitijd in de tuin van haar Groningse boerderij, die gevuld is met de prachtigste hortensia's. Een precair werkje, aangezien elke hortensia zijn eigen snoeimethode verlangt.

Door Esther van Middendorp
Gelderse roos - plantinformatie, verzorging en snoeitips

De Gelderse roos is een prachtige struik die bekend staat om zijn mooie bloemen en sierlijke bladeren. Deze plant is ideaal voor het creëren van een natuurlijke haag of als solitaire plant in de tuin. In dit artikel zullen we meer informatie geven over de Gelderse roos, hoe je hem kunt verzorgen en wanneer en hoe je hem moet snoeien.

Door Landleven
Tuintips voor september

Het is tijd om appels en peren te oogsten en op te slaan. De pompoenen rijpen. De ochtenden zijn al wat frisser en de lucht is vochtig. Ga lekker de boomgaard of moestuin in en oogst je eigen vruchten. Ook in de siertuin zijn genoeg klusjes te doen.

Door Angela Groenbos
Ode aan de vroege rodekool

Er is een groente die ik even in het zonnetje wil zetten, juist nu in de zomer. Het gaat om de vroege rode kool.

Door Mariska Meinen Bodewits
De beste tijd om de tuin te sproeien

Bij tropische temperaturen en langere periodes van droogte is de verleiding groot om de tuin regelmatig te sproeien. Maar als je dit niet op het juiste moment doet, dan doe je meer kwaad dan goed.

Door Plusonline
Voorjaarstips

Johan van de Beld heeft een eigen biologische wilde bloementuin en moestuin grenzend aan een natuurgebied. In zijn tuin werkt hij dan ook met de losse manier van tuinieren en is het zeker geen geknutsel. “Hoe het vroeger op een boerenerf was, zo is het nu ook. Mijn manier van tuinieren past bij onze oude boerderij.” Het voorjaar is Johan zijn favoriete periode van het jaar, daarom geeft je graag wat tips om het voorjaar goed te starten.

Door Geerte Vierwind
Alles wat je moet weten over de tulp

De natuur is hier en daar nog een beetje in de war. De ene keer schijnt het zonnetje volop en de andere keer moeten de ruiten van de auto weer gekrabd worden. Verschillende voorjaarsbloeiers laten zich zien en andere blijven liever nog even in hun knop. Op verschillende plekken laat ook de tulp zich al even zien.

Door Geerte Vierwind
Dit jaar: “Hoe meer groen, hoe beter!”

Een nieuw seizoen betekent ook nieuwe trends. Wat zijn de trends van het komende tuinseizoen? De populaire pluktuinen van voorgaande jaren zullen veel terug gaan komen vertelt @lies_fleur.couleur. Ook verwacht ze dat er steeds meer inheemse soorten gezaaid gaan worden. “Dit jaar geldt: hoe meer groen, hoe beter! Zorg voor leven in de tuin en creëer een plek waar verschillende dieren zich thuis voelen”.

Door Geerte Vierwind
Tuinbonen: tips voor het zaaien, planten en oogsten

Wanneer de zaailingen van de tuinboon in maart eenmaal een goed wortelstelsel hebben, hard je ze af door ze een week overdag buiten te laten wennen aan de omgeving. Ook kan je de plantjes rond de nacht in huis zetten en overdag buiten. Hierdoor wennen ze aan kou, regen en wind. Daarna plant je de plantjes uit in rijen in de volle-grond.

Door Geerte Vierwind
Zelf compost maken

Verzamel organisch materiaal, zoek een geschikte warme plek bij jou in de tuin of op het erf en begin met omgooien. Je eigen compost maken vergt de nodige tijd maar is heel makkelijk!

Door Geerte Vierwind
Winterrabarber telen

In het Noord-Limburgse Beringe telen Luc en Sanne Linders rabarber; geforceerde winterrabarber om precies te zijn. “Winterrabarber wordt binnen in het donker geteeld, in de wintermaanden”, vertelt Luc. "Het resultaat van deze teelt is een zachte, zoete rabarber met een prachtige rode steel en een wit voetje.” Luc en Sanne geven je graag wat tips.

Door Klaske Bakker