Blauwe en paarse ridderspoor

Ridderspoor: echte blikvanger

Ridderspoor (delphinium) mag eigenlijk in geen enkele border ontbreken. De plant is een ware blikvanger. De lange, volle trossen zorgen in de zomermaanden voor veel kleur in je tuin.
 

Bloeitijd ridderspoor

Ridderspoor bloeit vanaf eind mei. Maar als je tussentijds de uitgebloeide aren weg haalt, kun je er langer van genieten. Ridderspoor groeit dan soms wel tot de herfst door. De naam ridderspoor is zeer toepasselijk voor deze plant, vanwege zijn koninklijke uitstraling. Het meest opvallende aan ridderspoor is de aarvormige bloeiwijze. De aar bevat prachtige bloemen en steekt een flink stuk boven het groene blad uit. 

Soorten ridderspoor

Er zijn wel 400 cultivars van deze statige plant, enkel- tot dubbel­bloemig, in hoogte variërend van 50-150 centimeter, in een eindeloos kleurenpalet. D. grandiflorum ‘Blue Butterfly’ is blauw, D. ‘Strawberry Fair’ roze, D ‘Pacific White’ wit. De Highlander-serie munt uit in chrysantachtige bloemen. 

Ridderspoor zaaien

Het planten en zaaien van ridderspoor kan het beste van maart tot eind mei. Ridderspoor komt het mooiste tot bloei op een plaats met voldoende zonlicht. Elke grondsoort is geschikt, maar delphinium groeit het beste op zandgrond of lichte kleigrond. Zaai ridderspoor op een beschutte plek. Harde wind zorgt er namelijk voor dat de hoge bloemen knakken.

Bereid de grond enigszins voor voordat je gaat zaaien. Verwijder onkruid en maak de grond lichtjes los met een hark. Zorg dat de bodem goed doorlatend is en vrij van klonten. Strooi de ridderspoor zaadjes gelijkmatig over het grondoppervlak. Zaai ridderspoor niet te diep in de grond, want de plant heeft genoeg licht nodig om te ontkiemen.

Het is natuurlijk mogelijk om zaadjes of stekjes te kopen, maar je kunt het zaad van ridderspoor ook zelf winnen. Doe dit zodra de plant is uitgebloeid en de bloemen dor en droog worden, rond juli/augustus. Als na de bloei de zaaddozen gedroogd zijn, dan kun je ze van de plant plukken en verder drogen. 

Verzorging ridderspoor

Goede verzorging is belangrijk voor de gezondheid van ridderspoor. De bodem moet goed doorlatend en gedraineerd, het liefst iets kalkhoudend. In de winter moet delphinium niet te nat staan en in de zomer juist niet te droog. Ridderspoor is een plant die flink wat meststoffen nodig heeft. Tip: knip na de bloei de stengels terug om een tweede bloei te bevorderen.

Ridderspoor verplanten

Eigenlijk moet ridderspoor om de twee jaar verplant worden, vanwege zijn gevoeligheid voor schimmels. Doe dit bij voorkeur in februari of maart. Indien nodig deel je de ridderspoor in stukken, de buitenste stukken of de complete plant verplant je verderop in de tuin. Dat kan al op één meter afstand. 

Ridderspoor giftig?

Ridderspoor is giftig, dus let goed op met kinderen en huisdieren. De huid kan geïrriteerd raken, en als je per ongeluk delen van de plant binnen krijgt, kun je vergiftigingsverschijnselen krijgen.