Een illustratie van twee Belgische krielkippen

Leuk ras: Belgische krielkippen

De Belgische krielkip is ietsje groter dan de Hollandse krielkip en heeft geen witte vlekken op zijn wangen. Bovendien is hij zeldzamer dan zijn Nederlandse nichtje. Volwassen hanen wegen zo’n 650 gram, de hennen een onsje minder. De Belgische krielkip is een fiere en vlotte vogel die net als veel andere krielrassen graag en goed vliegt.

De oorsprong van de Belgische krielkip ligt in de Belgische plaats Luik, rond 1900. Het is een echte sierkip en hij kan wel vijf tot acht jaar oud worden. Er zijn veertien erkende kleurslagen, van tarwe tot roodgeschouderd zilverpatrijs. De ‘gewone’ patrijs, met de kastanjebruine veren, komt echter het meest voor. Het ras kan met een beetje aandacht erg tam worden.

Vliegende krielkippen

Deze krielkippen zijn van een sterk ras en daarnaast ook nog eens klein van formaat, waardoor je ze makkelijker op kleinere oppervlaktes kan houden. Dat is leuk wanneer je ze in je achtertuin wil houden en je buren geen overlast wil geven. En wie dacht dat deze kip de pootjes stevig op de grond houdt heeft het mis: krielkippen kunnen ook nog eens goed vliegen. Een overdekte uitloop houdt hem binnenboord. De hanen verdragen elkaar prima in een vrije uitloop.

Jaarlijks leggen de krielkippen gemiddeld 120 eitjes van rond de 30 gram per stuk. De hennen worden pas later in het fokseizoen broeds. Ondanks dat de kriel kippen niet grote legsters zijn, zijn ze wel goede moederkippen. Ze beschermen hun kroost en leren ze hoe ze moeten eten en drinken.

Landleven special Kippen

Wist je dat kippen de meest populaire erfdieren zijn? In deze special vind je alles wat je zou moeten weten als je kippen hebt of overweegt om ze aan te schaffen! Leer alles over gezondheid en veiligheid en maak een bijzonder kippenhok van een van de werkbeschrijvingen. 
Prijs: €7,95.