Van links naar rechts Rob, Corrie en Ruud Mantel. De paardenkastanje staat links

Boom met een verhaal: Paardenkastanje zelf gepoot

In deze serie delen lezers van Landleven het verhaal achter markante bomen op eigen erf. In deze zesde aflevering vertelt Corrie Mantel-Spaander in het Noord-Hollandse Wormer over de paardenkastanje van zoon Ruud.

Paardenkastanje geplant

“Toen Ruud een jaar of tien was vond hij ergens een kastanje. Hij was gek op dat soort ‘schatten’ en heeft hem opgeraapt, meegenomen en tussen onze ligusterheg geplant”, vertelt Corrie. “Hij koesterde die kastanje en hield scherp in de gaten of er al wat groeide en jawel hoor, na verloop van tijd groeide er een mooi boompje.” De heg echter is ook van de buren, hij wordt om en om gesnoeid. Corrie: “We hebben de buurman gevraagd rekening te houden met het boompje. En dat deed hij, tot we op een dag tot onze schrik zagen dat de heg én het boompje waren gekortwiekt. Ruud was in tranen!”

Daarop besluit vader Rob om samen met Ruud de kastanje te verplanten. De gekortwiekte boom krijgt een nieuw plekje, helemaal aan het einde van de tuin, aan de slootkant. En daar groeit hij gelukkig weer verder, maar door zijn knipbeurt krijgt hij heel veel vertakkingen. Ruud: “Daardoor is het een ideale klimboom geworden. Ik ben er als kind heel vaak ingeklommen om aan de takken te schudden zodat de kastanjes zouden vallen en nu doen mijn dochters dat ook.” 

Advertorial
Korting op inloopdouche

Veilig en onbezorgd onder de douche stappen, dát is wat u wilt. Profiteer deze zomer van speciale Summersale-korting van €500 op uw gloednieuwe inloopdouche.

ONTDEK ACTIE
Korting op inloopdouche

speciale kastanjeboom

Voor Ruud, inmiddels al lang verhuisd en werkzaam als hulpboswachter in de Kennemerduinen, blijft de boom speciaal. Corrie: “Elk jaar weer geeft de boom veel kastanjes. Die kastanjes, dat was altijd ‘goud’. We hebben er al zoveel mensen blij mee gemaakt. Ze zijn niet eetbaar, maar zakken vol gingen bijvoorbeeld mee naar school om er mee te knutselen. Dat deden we zelf ook.” Bovendien, vervolgt ze: “een oude volkswijsheid zegt dat een kastanje in elke zak van je kleding zou helpen tegen reuma. Ik weet niet of het echt werkt, maar ook daarvoor kwamen mensen weleens een zakje halen.” Ook nu nog geniet de familie volop van de boom. “Het is een heel mooi exemplaar, zeker in deze tijd van het jaar met die mooie bloemenkaarsen.” De boom is inmiddels volgroeid en Ruud vijftig jaar oud. Corrie: “Er is een gezegde ‘Boompje groot, plantertje dood’, maar wij, onze zoon en de kleinkinderen hopen nog lang van de boom te mogen genieten.”

Ode aan de boer

Fotograaf Lode Greven en schrijfster Margreet Welink kwamen voor Landleven jarenlang bij boeren over de vloer. Van dichtbij maakten ze het boerenleven mee en legden het vast in woord en beeld. Hun hartverwarmende verhalen en schitterende kleurenfoto’s nemen de lezer mee in de wereld van een bijzondere beroepsgroep. Het werd een ode aan de boer.
Prijs: €27,95.