Gespetter voor de dieren

Gespetter voor de dieren

Tijdens de warme zomer maanden zoeken we allemaal wat verkoeling op, maar denk je ook aan de dieren? Verschillende vogels, eenden en enkele erfdieren hebben het ook warm tijdens deze maanden. Door te zorgen voor een heerlijk vijvertje of badje kunnen ook zij genieten van wat verkoeling.  
 

Een vijver op het erf zorgt voor veel levendigheid, want allerlei dieren zijn gek op water. In een natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden van een plasje water. Vogels zijn in de zomer dolblij met een ondiep gedeelte waarin ze kunnen badderen, denk bijvoorbeeld aan een vogelbadje. Voor andere dieren die willen drinken of verkoeling zoeken, kan een trapje of minder steile wand heel prettig zijn. Doe je ook vissen in de vijver, zorg dan voor voldoende drijfplanten waar ze onder kunnen schuilen. Bij aanhoudende droogte kan het geen kwaad het water bij te vullen.
Heb je een plekje over in de tuin en wil je graag een vijver aanleggen? Boswachter Mathiska vertelt op de site van Natuurmonumenten hoe je een vijver kunt maken in je eigen tuin.